金融High Tea——科網新股炒水位

        中美兩大巨頭「埋牙」前,港股觀望氣氛濃厚。雖然美股造好,但香港因已先升為敬,所以成日都係牛皮待變。不過中美領袖喺G20峰會會面前夕,美國總統特朗普又發功,話如果冇協議,就會喺明年1月起對2000億美元中國貨加徵25%關稅,股市唔跌都算硬淨。

  呢期大市交投下降,主要係成交多嘅科網同手機股股價不振,造成市場失焦。喺呢個狀況下,兩隻科網新股掛牌,已經算係熱鬧,當中第二日掛牌嘅同程藝龍(782),一度飆上13.38元創新高,然後回調至12.62元,升1.8%。至於昨日首掛嘅寶寶樹集團(1761)就冇咁叻,收報6.87元,較上市價6.8元,升0.07元或1%,不計手續費及佣金,一手500股帳面只賺35元。

贛鋒貴上股價先撻後彈

  陸羽仁同一位科網股天使投資者傾起,他慨歎現時上市海鮮價,條數好難預。天使投資者等公司上市收割,基本上係賣多過買,市況咁波動,如果唔想平賣就要等,但現時排隊上市公司咁多,大家都唔想等,所以有啲公司心態係賣到幾多得幾多。喺呢個環境下,科網股供應增加,喺主板接貨嘅投資者其實唔好過。有統計指,今年熱賣嘅新股,如今基本上係蝕錢居多。喺呢個情況下,認購新股又有乜要留意呢?

  呢位天使投資者坦言,若然要認購新股,首要就係睇市況。因為投行定價需要時間,若然定好就唔會改,所以如果定價時市況高,咁招股價就唔會平。另一個因素,就係公司要價係咪去到盡,有啲公司或大股東願意讓利,定價就吸引啲,咁上市就有水位。

  另一個相反例子係做鋰深加工嘅企業贛鋒鋰業(1772),公司首掛收市價,較發售價16.5元勁插28.7%,每手200股帳面蝕948元。出現呢個狀況,係因為集團喺內地A股先上,由於炒作電池業需求前景,去年股價大漲倍幾,加上當時市況好,於是定價好高,但來到香港境外投資者覺得佢係上游業務多,當係周期性波動股份,估值遠低於內地,於是一上市就破底。而且公司第三季盈利得2.69億元,按年下跌31.98%,對估值亦有影響,令到股價急撻,到消化完一輪,股價先至推番上去。

  好似同程藝龍和寶寶樹,兩間公司定價時個市差啲,所以橫向比較同類公司時,定價時大市相差咗一至二千點,加上公司作風較有彈性,所以同程掛牌可以有超過20%水位走。不過佢提醒,買新股要買到大升嘅好嘢,多數係要市況由波動轉向平穩,資金源源流入,咁新股先可以炒得浪比浪高。若然市況上上落落,基本上食完市況差距同讓利水位,就差唔多要食胡,所以炒新股基本上都係一樣,喺現時市況下唔可以期望過高。

主席攞威騰訊股價沖喜

  科網新股呢排有水位走,同騰訊(700)表現回穩有關。呢排公司似乎出力平息外界對前景憂慮,喺香港同澳洲舉行四日非交易路演,管理層分享多個業務前景,料廣告及雲業務可以成為結構增長動力。今次路演據報係BNP百富勤上周安排,騰訊管理層期間透露,計劃轉戰企業市場,相信未來非遊戲業務,將為集團帶來更多收入。

  雖然受累內容及營運開支,騰訊利潤率將會受壓,不過,BNP百富勤發表報告指,騰訊長線仍具吸引力,建議「買入」,目標價355元。加上日本《日經新聞》報道,騰訊將與日本聊天應用程式營運商LINE合作,為日本中小型零售商提供微信支付服務。

  不過,有人笑言,搞咁多嘢加埋路演威力,可能唔及主席馬化騰獲頒開放改革百名人物,消息可能有沖喜用,股價急升近2%,收報303.8元,重上300元心理關口。

  除咗個別新股,港股交投仍然低迷,成交金額784.09億元。恒指收報26331點,跌44點;國企指數收報10515點,跌6點。康師傅(322)績後遭券商唱淡,食品股整體受壓,康師傅股價低見10.34元,收瀉17.74%,報10.48元;統一企業(220)被美銀美林下調目標價,股價收插12.5%,報7元;旺旺(151)收跌1.69%,報5.81元。華潤啤酒(291)則跌5%,報26.85元。

陸羽仁

hd