金融High Tea——澳至尊現象

        中美峰會前,兩國都出口術,白宮首席經濟顧問庫德洛表示,中美已重啟各級溝通,為雙方就貿易問題達成協定鋪上開通之路,刺激港股高開高走。

  恒指去到呢啲位話高唔高,話低唔低,處於平衡待變局面,大股上上落落。有愛買細股嘅中環茶友話,今年港交所(388)大開方便之門,幾乎個個星期都有新股上,呢個情況出年應該持續。喺咁嘅環境下,新股固然唔熟唔炒,就算股仔身價都要重新檢視,因為唔少股仔都跌穿過六億嘅殼價。

賺錢公司市值低過殼價

  茶友用啱啱公佈業績嘅澳至尊(2013)為例,集團2016年喺主板上市,當時可謂一波三折。由於國際配售部份認購「意外」不足而延遲上市,於是公司改喺本港公開發售,集資額大縮四成,最後招股價0.55元,至今上市兩年,但股價仍然潛水,昨日收報0.415元。

  不過,睇番澳至尊業績其實唔差,公司上市後首個財年盈利增長三倍,昨日公佈截至今年9月底止的中期業績,盈利1224萬元,按年增12.5倍;每股盈利1.63仙,唔派中期息。如果下半年盈利維持,公司市值三億,咁公司市盈率約12、3倍,數字唔可以話好好,但亦唔係咁差。最值得留意嘅係,公司現時市值僅三億元,單以一間業務簡單嘅公司計,單係殼價都唔止呢個數。

  至於點解出現呢個情況,有人笑言話係因為澳至尊主席蔡志輝當年喺國際認購額不足時,自言公司「無大戶大手持股,股本結構更健康透明」,又強調上市唔係為咗「啤殼」。既然主席話唔係啤殼,外界覺得佢唔志在賣殼,於是股價就冇反映賣盤價值。

  茶友呢個講法其實有多少係講笑,因為好似澳至尊狀況嘅公司其實唔少。O依家唔少公司營運問題唔大,財政狀況簡單嘅股仔,市值遠遠低過六億元嘅殼價。出現呢個現象嘅原因,係由於O依家上市比以前容易,同時借殼難度又增加。喺呢個狀況下,殼價冇跌,但要賣得出就要多花功夫,於是喺成事前,股價就唔會反映。

  好似港交所話齋,公司上市唔應該為咗啤殼,但唔賣殼又衍生出另一個問題,就係三、四線公司掛牌,就算業績冇問題,年年派息,但交投往往門堪羅雀,反映唔到公司價值。長遠係咁嘅話,又點吸引公司晒咁多錢上市,仲要每年畀幾百萬上市費同上市開支呢?

  澳至尊現象睇嚟唔係個別例子,喺呢類公司股價唔反映各種價值下,茶友坦言投資呢類公司要採取新估值,標準要提高,落手要小心,但咁樣就變成惡性循環,令呢類公司更少人玩,對大市交投以至整個證券行業生態都不利。只不過,呢個咁宏觀嘅問題,又有邊個關心呢?

  中港股市偷步炒習特會,A股顯著上揚,帶動恒指發力衝高,最多升373點,見26705點,創10月9日以來新高,收報26682點,漲350點;國指大升119點,收報10634點,成交金額增至849億元。

習特會前或計數食胡

  大市向好不得不提騰訊(700),佢噚日發力,股價高見315元,創兩個月新高,收市揚3.6%,報314.8元,仲係升幅第二多藍籌股。騰訊連升三日,累漲23.6元或8.1%,市值逼近三萬億元。

  手機股獲資金追捧,鴻騰(6088)、比亞迪電子(285)收彈6%;同宜家達戰略合作嘅小米集團(1810)收漲5%,報14.5元;舜宇(2382)收漲3.7%,報78.2元,係升幅最大藍籌股;另一隻藍籌手機孖寶瑞聲(2018)收升2.64%,報56.4元;上日大瀉近8%嘅通達(698)反彈2.4%,收報0.84元。大市彈升咁多,習特會又即將嚟到,唔排除短炒客會計數食胡。

陸羽仁

hd