金融High Tea——等執位起過風有着數

        習特會前夕,美股大升逾600點,但港股高開後,果然引起短線客喺中美峰會前獲利回吐,恒指先升後跌,個別股份回調幅度頗為明顯。

  中美關係錯綜複雜,陸羽仁同一個內企高層談起,佢認為美國現時用政治去考慮經濟問題,變成錯配,實質上全球產業鏈你中有我、我中有你,美國要同中國割斷經濟聯繫,這是不可能的。美國要把中國職位帶回本國,從產業配套上也是不可能的。

傾成或小升 鬧翻可大跌

  現時美國希望和其他國家聯手應對中國,要考慮的是目前中國中產人口已達四億人,已經超過美國或日本人口,而且還有幾億人會陸續變成中產,這樣的市場,是要發展經濟的國家難以放棄的,所以美國真的要搞制裁中國也不容易。

  他認為,美國要和中國打貿易戰,對本身也很不利,經濟受影響,同時入口貨又貴了。如果貿易戰持續,增長放慢,通脹又升,局面就難搞了。

  中美兩國元首拗手瓜,外界看來有機會達成一些協議,但就算有協議,也不表示風平浪靜,因為特朗普是選舉動物,經常諗住點樣討好選民,所以就算有協議,去到某個時間,佢可能又會出招玩嘢。

  特朗普愛玩嘢另一個不能忽視的因素,是他不屬於共和黨內的當權派,只係蜀中無人,俾佢由政治初哥爆冷勝出,正因為咁,他要一直玩嘢唔停得,因為一停無咗選民注意力,佢就好可能俾黨內主流踢走。

  從呢個角度講,佢呢個總統要無時停,都做得好辛苦。

  牌面上睇,習特會即使達成一個框架協議,外界開心一陣,好快會對細節有懷疑,大市有可能會在上升時,出現有好消息出貨的局面,好難一直向上。

  另一方面,如果不達成協議,角力必然升級,美國有可能向所有中國貨全面徵稅。

  會前就有報道指,美國正研究將由中國入口到當地汽車關稅,提高至40%。國家商務部發言人高峰回應重申,中美經貿合作本質是互利共贏。

  由此可見若然今次傾唔掂,咁港股呢輪反彈可能已玩完,有機會又再下行。

  睇完談判的可能結果,好可能係有協議先升,跟手獲利回吐,之後先再炒過。

鮑威爾放鴿 益咗地產股

  若然無協議就大跌,屆時就要等中美政府出來收拾局面,大家唔好以為只係阿爺要出手護盤,美股都一樣有機會大插,咁就特朗普都要絞盡腦汁拆彈。

  所以從值博率去計算,就算兩國有機會取得一些成果,但大戶都已經計過晒數,都係短線先食胡,等會後重新執位起風再打過着數啲。

恒指波幅大 航空股看俏

  大戶有心計數,美股勁升正好畀他們一個食胡機會,恒指先升後回,全日波幅超過500點,恒指收報26451點,跌231點;國企指數收報10584點,成交金額902億元。藍籌喺跌市中表現乏力,騰訊(700)高開係威係勢,曾彈1.7%,收跌0.9%,報312元,終止三連升。從沽空金額有120億元嚟睇,可見都有人買今次會開細。

  美國聯儲局主席鮑威爾周三在紐約發表有關息率言論,指目前利率「僅僅低於」中性水平,和10月說法不同。

  市場解讀為較溫和的鴿派言論,可能明年只加一次息,刺激地產股造好,新地(016)逆市升1.1元,收113.3元,升1%;恒基(012)升0.8元,收40.1元,升2%。儲局放鴿,對金價都有利,金礦股係另一受惠份子,招金(1818)收升4%;山東黃金(1787)收升2.5%。

  油價回軟,航空股喺跌市中有表現,國泰(293)營運數據好,開市彈升,收市仍有2.2%進帳。

  另外,震雄集團(057)與Team Empire和Gaw Capital簽署框架合作協議,共同發展集團旗下三幅位於深圳坪山新區地皮,總地盤面積約為55.15萬平方米。

  震雄股價飆升,最多急漲56%,見3.5元,收揚29%,報2.88元,成交仲衝上1582萬元。

陸羽仁

hd