金融High Tea——A股變身擎天一柱

        全球股市平安夜不平安,美國華爾街掀起拋風,杜指勁跌653點,跌幅達2.9%。到聖誕節各地投資市場隨即震盪,日股反應最得人驚,急插1010點,一舉跌穿20000點,跌幅高達5%。同日內地股市跟隨美股大幅低開後V彈,收市幾乎收復失地,只跌0.9%。市場傳言有國家隊入市。到昨日A股變動不大,上證綜指收市跌6點,報2498點;深成指數跌42點,收報7289點。喺各國主要市場中表現已經算硬淨,有小小擎天一柱味道。

特朗普有跛腳鴨感覺

  美股呢鋪下插,主要係因為聯儲局被指加錯息同政府停擺,兩場大龍鳳總統特朗普都係主角。聖誕假期間佢留守白宮,百無聊賴繼續發炮,狠批聯邦儲備局主席鮑威爾,又重申若果國會唔肯撥款起美墨圍牆,不惜令政府繼續停擺。特朗普雖然聲大大,但明眼人會睇到中期選舉後,共和黨丟失眾議院後,總統要通過爭議性政策難度增加。喺1月1日後新議員上任後,特朗普好可能會有點跛跛地之感。

  特朗普任期做咗一半,已經周身病痛,華爾街老牛有可能已經死亡。香港都好可能受衝擊,但本地股市除咗受美股影響,近年都受北風左右,若然內地吹暖風,咁香港都冇咁凍。從ADR所見,港股跌幅為390點,無美股同日股跌幅咁厲害,原因相信係同A股相對硬淨有關。睇番喺假期前,美股已經連跌幾日,恒指最後一個交易日最多跌331點,但就彈上全日高位收市,收報25651點,跌102點;國指下滑38點,維持相對強勢。

  港股呈現抗跌力,其中一個原因係中央經濟工作會議指出,加快5G商用步伐,加強人工智能、工業互聯網、物聯網等新型基礎設施建設,帶動5G概念股上漲,京信通信(2342)收漲7.3%,報1.32元;中通服(552)收揚5%,報6.47元;中興(763)收漲2.7%:中國鐵塔(788)創上市新高,高見1.52元,收報1.51元,漲2.7%。當然,內地股市穩定對港股有好處,但如果美股再散,港股或多或少都會受累,只不過喺亂世之中,輸少已經係當贏。

  股市立立亂,聖誕假好多人索性攞多幾日假外遊散心,呢個時候突然有人唱淡香港航空,形容公司危危乎。同中環茶友傾起,他坦言港航財政令人關注,呢個都係全球資金退潮造成現象之一,同時反映內資打入香港市場遇到的障礙。

  茶友識得港航高層,年前對方仲有叫佢捧場,叫他買啲集團債券,當時呢啲債券息口有近10厘,在利率低迷嘅日子確係幾吸引,茶友雖然係穩陣派,但都買咗啲用嚟收息,當時心態係利息咁低,資產漲價,借錢畀人投資炒作,風險唔係咁大。但呢一年再有呢類高息公司債,茶友都唔係咁敢捧場,理由係全球央行收水,資產漲價潮好可能告一段落,這個時候就擔心利大本無歸。

海航套現減磅機會高

  今次港航被人唱淡,原因之一係有公司債即將到期,因為債息飆升惹起負面傳聞。不過,茶友覺得呢個時候有呢類消息,唔排除有人落井下石。睇番港航出現負面消息,源頭係幾年前集團同系公司喺香港以超前價爭奪啟德靚地,結果用200億元連得四地,當時外界就有聲音批評公司過勇,質疑集團是否計錯數。此後,不利公司傳聞就停不了。隨著中央收緊民企海外投資,海航財政壓力有增無減,呢次再爆負面新聞,喺財政壓力咁大下,公司賣盤機會唔低。

  茶友話,本地航空市場一直由國泰(293)穩坐龍頭地位,差不多等同壟斷,其他公司根本無力挑戰。回歸前,喺內地人脈好強勁的曹光彪夥拍船王包玉剛組成港龍意圖染指,結果都係鬥唔過國泰要賣盤。幾年前,港航趁國泰喺燃油對沖出錯,大力進軍市場,憑藉平價資金優勢不斷擴張,對國泰構成好大威脅。不過,現時利息同資金供應環境逆轉,港航變成大打逆境波,相信好大可能要引進大股東泵水。由於本港航空服務,政府有嚴密監管,相信喺大股東現身前,都會全力維持運作。

  港航股東隨時變,同屬海航旗下的香港國際建投(687)仍持有啟德一個項目。本來海航好想保留項目自行發展,但隨著環境改變,市場估計母公司可能連最後一幅地都出售,甚至可能連國際建投都一併沽出,實行套現減磅。

陸羽仁

hd