金融High Tea——領展憑財技闖新高

        美股喺拆禮物日出現報復式反彈,杜指收市反彈過千點,港股早兩日因為放假停市,避過先前美股聖誕夜大屠殺一跌。恒指昨日開市跟隨外圍上升,但投資者反應冷靜,並冇因為美股急彈就過份高興,午後A股回軟,港股有小量沽盤,令指數微跌百多點收市。

  杜指過去兩個交易日大上大落,先係急挫六百幾點,拆禮物日回升逾千點。中環茶友話,美國由高位反覆回跌四千點,單係聖誕節前就調整咗超過二千點,跌得咁急,技術上都應該出現反彈,屬於正常表現。

不排除救市小組介入美股

  除咗技術性回升外,茶友話美國財長姆欽喺聖誕期間好唔得閒,要四出安排撲火救亡。總統特朗普叫人買股係出口術,關鍵係除咗得把口外,政府有無協調大戶入市。喺2008年金融海嘯期間,美國政府就組織咗「暴跌救市小組」(Plunge Protection Team),穩定股市機制。呢次因為加息爭拗同埋政府停擺導致美股大跌,姆欽就召開救市小組電話會議,開會研究對策,雖然內容機密,但有兩個消息人士證實周一開過會。救市小組開會當然唔排除會傾點樣出手穩定市況,而且仲驚市場唔知放埋料出街。美國號稱自由經濟,但政府明白股市影響好大,而且日益重視華爾街左右經濟的力量,所以茶友唔信股市純粹由市場操作,去到危急關頭,美國政府的救市小組介入,絕不為奇。

  無論有冇有形之手入市,美股喺聖誕節後首個交易日急彈,至少畀市場一個喘息機會,但無人敢講危機已經解除,因為導致跌市的不明朗因素至今未完全消除,所以投資氣氛維持審慎好正常。喺午後沽盤增加下,恒指收報25478點,跌172點;國企指數收報9991點,下滑71點,成交金額562億元。藍籌中平保(2318)弱勢持續,早市逆流下跌,收市跌1.4%,收報69.1元,自公司高層人事變動後,股價就一直跑輸大市。中石化確認聯合石化總經理和黨委書記因工作原因停職,市場怕中石化炒油輸大錢,中石化A股暴跌6.8%,中石化H股(386)則急跌4.7%,收報5.7元;最近屢創新高的中國鐵塔(788)有回吐,下滑3.3%。

  資金仍追捧公用股,中電(002)升0.6%,報89.75元;煤氣(003)升0.9%,報16.3元;港燈(2638)升0.2%,報7.93元。同樣,被視為有穩定收益的領展(823)逼近80元關,再創上市新高,高見79.95元,收報78.9元,微升0.1%。

拆骨賣物業谷短期股價

  領展造好,與其話單靠公司收益穩定,吸引資金流入,不如話又係財技刺激。繼今年2月底完成以230億元出售17個物業予基滙資本(Gaw Capital Partners)及高盛牽頭財團交易,領展早前再次出售12項物業予基滙資本為首的財團,套現120億元。

  今次出售的12項物業分佈在港九新界,交易作價較物業於9月底估值高約32%,估計物業出售淨收益為27.9億元,出售所得資金將用於在香港及內地一線城市的新投資機會,以及償還債務、基金單位回購等一般營運資金用途。

  領展出售物業套現,可以令估值提高,反映資產價值。不過,呢樣嘢好多由私人大股東控制的收租公司唔會咁做,他們覺得套現再覓投資,等同貴賣貴買,何必多此一舉。

  領展冇大股東,管理層將物業拆骨,一來可以令潛藏資產套現,令帳面值好睇,二來手頭資金增加可以用嚟回購,有利催谷短期股價,所以領展表現會好過其他房託同收租股。但要留意領展昨日收市報78.9元,僅升0.1元,不排除財技效應開始消化。

陸羽仁

hd