金融High Tea——孳息掉頭 資金避險

        港股新年大插,美股隔晚一度跌399點,之後指數反彈到冇乜升跌。美國總統特朗普話美股唞完氣後會回升,不過都冇人信佢,美股只是超跌反彈。

匯市閃崩 澳元急插

  全球股市喺舊年12月觸發大跌市,關鍵之一係美國聯儲局不但堅持加息,而且預示今年仲要加兩次息,有華爾街大鱷形容,局方呢個預告係機械式加息,擔心僵化操作會累死街坊,資金紛紛從股市逃離。

  聯儲局喺加息同作出利息展望後俾人鬧爆,雖然局方至今未明確表示轉軚,但隨著全球前景轉暗,市場利息開始掉頭。港股新年開局大跌,誘因係內地生產數據跌穿盛衰線,市場擔心經濟放緩,之後嘅歐洲生產物價指數公佈,同樣跌至2016年以來低位。由於經濟麻麻,利息自然好難再上,加上避險情緒濃烈,所以美國國債出現價升息跌走勢,被視為最大代表性的10年期國庫債券收益率跌至2.677厘。喺其他地區前景惡化下,匯市出現閃崩,日圓更加急升,兌美元昨早一度升3.5%,另外澳元暴跌至近10年低位,曾跌穿68美仙,跌至2009年3月以來最低水平,澳元兌日圓跌幅更大,曾經跌超過7%,反映資金避險情緒高漲,部份有回流避險資產跡象,呢個現象值得留意。

  本來市場最擔心係美國總統特朗普同聯儲局爭拗,令局方進退失據,現在市場因為擔心前景先行回落,正好畀咗儲局一個方向,同時為放慢甚至減息提供下台階,呢點對美股可能有支撐作用。

  喺美息回軟下,恒指昨日收報25064點,跌65點;國企指數收報9835點,升1點,成交金額684億元。個別藍籌股出現急跌情況,吉利汽車(175)一度插逾8%,收報11.92元。蘋果公司下調業績預測,股價上日大跌超過8%,令「股神」巴菲特的旗下投資旗艦巴郡投資組合帳面損失達27.7億美元(約216億港元)。本地手機股舜宇光學(2382)則急挫6.8%,收報61.4元。瑞聲(2018)創逾三年低位,低見40.2元,收挫5.4%,報41.05元;比亞迪電子(285)收跌3.8%,報9.04元。

  喺利息低企下,一個明顯跡象係本地地產股表現硬朗,幾隻龍頭股份不跌反升,恒地(012)報38.7元,升0.45元;新地(016)報112元,大升3.2元;大盤暢銷的信置(083)收升4.4%,報13.74元。睇番地產股表現,自去年12月起好過大市,恒指昨日一度跌穿25000點,向一年低位進發,但新地距離一年低位100元仲有好大差距,恒基表現亦都相若。

  本地地產股呢浸企硬,除了美息開始軟化外,周初剛公佈的覓地小組報告無料到都有關。覓地小組花咗一年時間,以千萬元計的公帑,整咗八個阿媽係女人的建議,倡議填海、發展棕地、設機制公私營合作,以至局部發展高爾夫球場。呢啲建議好多人都講過,大家都知說易行難,現在再講一次,根本等如無講。覓地小組雷聲大,結果連一滴雨都無,實際效果除咗告訴市民香港土地嚴重不足,甚至比估計更嚴重,根本一幅地都無覓到。你話發展商是否要同他們講聲多謝?

代理手瓜夠硬敢拗數

  講開信和,集團喺去年尾賣觀塘大盤,反應不俗,點知賣咗千幾個單位後,忽然同兩大地產代理就佣金拗數,只願畀1.7%。從發展商角度,個盤去得咁快,皆因願意低開吸客,喺呢個環境代理賣樓都容易,都好應該「共渡時艱」。代理就認為行規唔係咁樣,公司養一大班人,燈油火蠟樣樣要錢,無理由要減佣。

  有中環茶友話,這個情況公說公有理,婆說婆有理,商業社會拗數就要睇邊個手瓜硬,過去發展商倚賴代理賣樓,覺得咁樣慳番養人,又可慳番宣傳,賣到幾多樓先畀佣,長久形成發展商有十幾個,大代理實際只有兩間。從今次兩大代理公開反面,足見佢哋對自己議價能力有信心。經過今次拗佣事件,相信大地產都要諗諗點樣應對,皆因花佣事小,客源被人控制呢個至係關鍵問題。

陸羽仁

hd