金融High Tea——降準有利 招行可吼

        中美政府同央行見到股市喺去年尾滑坡,近日紛紛出招放水扶持。喺提振消息下,港股連續兩日反彈,昨日升幅收斂,估計係觀望由中美首度埋枱後動向。

瑞銀估滬深300見3800

  中美代表再就貿易問題開會,由昨日起開兩日會,將會喺今日結束。正路而言,首個回合多數係各自展示立場,提出要求。由於大家都要討價還價,應該唔會咁快有成果,甚至乎會講講手,硬碰幾下,實行漫天索價,等之後再落地還錢。根據中美安排,會談時間有90日去到二月底,應該仲有幾次接觸,之後若然有小小差異,可以再延期,從談判進程不必急於咁快有結論。

  不過,以上只係按正常談判去評估,實際情況就要視乎特朗普態度。特朗普現在喺美墨圍牆問題上,同民主黨爭持不下,中美喺國際事務上係對手,特朗普同民主黨喺國內管治上係對手,若論肉緊可能同民主黨玩仲緊張啲,因為美墨圍牆已經令聯邦政府關門十幾日。如果特朗普急需好消息沖喜,短期可能同中國談判「有成果」,仲容易借題發揮,反正中國一直有意願達成協議。去年底副總理劉鶴同美國貿易代表開過一次會,當時都話過有共識,只不過俾特朗普馬上推翻咗。O依家攞番當時舊料包裝一下,舊瓶新酒都可以吹住話有重大進展,所以正路談判喺會場內就應該撼一撼先,但喺會場外特朗普就隨時出嚟發放好消息。

  中美喺北京進行新一輪經貿磋商,瑞銀證券中國首席策略分析師高挺指出,關稅或許能夠停在現時水平,至少中美雙方態度偏向積極,關稅繼續加碼可能性較小。不過,關稅影響仍會繼續出現,負面影響可能在上半年浮現。

  雖然前景有陰霾,但高挺表示,2016年1月時,內地股市市盈率係10.6倍,現在大市市盈率又回到10倍多啲。2016年當時嘅狀況,中國宏觀經濟同企業盈利都比O依家差好多。O依家估值實際上已經反映一個非常悲觀預期,今年上半年,A股企業盈利仲有5%增長,所以維持今年滬深300指數目標3800點,比昨日嘅3054點有24.4%潛在升幅。暫時睇嚟,外資對內地股市今年展望唔係咁悲觀,又或者覺得A股跌咗咁多,都應該到一個幾強嘅支持位。

內銀股陸續有進帳

  喺觀望談判前夕,港股仍然造好,恒指一度重上兩萬六關,收報25835點,升209點;國企指數收報10123點,升94點,成交金額775億元。內銀股繼續有進帳,四大銀行中,建行(939)微升0.2%,收報6.42元;工行(1398)升0.4%,收報5.54元。其他內銀比較標青嘅係招行(3968)收漲1.4%,收報28.65元,而且成交打入十大。

  內地降準,除咗對整體景氣有利,銀行特別受惠,由於預留準備金比例減少,同一個數量嘅存款,可以借多啲出街,成本不增收入增加,直接受惠,全面降準對呢個板塊有好處,當中招行可以留意。

  睇番招行現價市盈率8.6倍,派息有3.5厘。數字上睇內銀股有平過該行、派息高過該行,但招行係商業銀行,勝在長期增長比同業強,在內銀股中屬於增長類別,估值一向都有溢價。由於管理質素較高,喺逆境中防守力會較強,遇著順境更加唔會吃虧。過去一直走較大幅度的上落市,近期在27元多至34元之間走動,跌到27.4元左右就反彈,現價仍近低位,若有一浪反彈,可以上番31至34元,若上番31元,都有10%執吓。

  其他股份方面,財政司司長陳茂波話合適時機可考慮放寬樓宇按揭成數,令市民容易啲上車。地產股續見追捧,長實集團(1113)收升2.8%,報60.5元;九龍倉置業(1997)收升2.3%,報47元;嘉里(683)收升1.7%,報27.55元。內地航空股爬升,南方航空(1055)收漲6.5%,報4.92元;國航(753)收揚6%,報6.61元;東方航空(670)收升4.2%,報4.27元。本地航空股國泰(293)收升1.8%,報11.18元。大市彈完一輪,優質股先升,現在輪到二線同個別板塊炒接力。

陸羽仁

hd