金融High Tea——短期格局 反覆向好

        中美貿易談判結束,美國貿易和海外農業事務副部長Ted McKinney昨午表示,「認為談判進展還算不錯」。中港股市齊齊造好,但港股升幅顯著,成交突破千億關口,市場氣氛有好轉跡象。

內地加大力度谷經濟

  內地上星期宣佈降準,但市場似乎仲係關注中美貿易談判多一點。中美談判代表首度直接接觸,談判完結後雙方似乎都想放出利好氣氛。美國傳出話有兩派意見,鴿派好想達成協議,鷹派話唔可以因為內地增加採購就滿足,要求內地改變經濟模式。現在出來讚好係主要涉及農業的談判代表,雖然係咁,中美首度接觸無惡言相向,加上估計特朗普想有協議,所以市場已經收貨。由於短期無會開,如無意外貿易關係處於好短暫的穩定期,直至中國副總理劉鶴月底可能再去美國進行下一次談判。

  中港股市昨日齊齊造好,但A股尾段升幅收窄,上證指數收報2544點,升17點;深成指數收報7447點,升56點。港股中段曾升逾700點,收市恒指重上26000點,收報26462點,升586點;國企指數收報10358點,升224點,成交1127億元。一般情況下,兩國會談通常喺結束後一兩日先有料漏出來,特別係美方好興私底下爆出內情,增加談判籌碼,未來一、兩日可能會有多啲細節流出,個市會受消息左右。

  周二兩隻急跌股份各走極端。國家發改委副主任寧吉喆表示,今年將推出促進汽車、家電等熱點產品消費措施,促進汽車、家電等消費,當中特別鼓勵農民買車,吉利汽車(175)因為有政策支持消息,急彈8.4%,收報11.08元;其他汽車股以長汽(2333)炒高9.3%最為突出,收報4.71元;廣汽(2238)亦收揚7%,報7.86元。同人唔同命,急跌後無反彈的小米集團(1810)高層雖然承諾不減持,仍逆市急跌6.9%,收報10.34元。

  港股喺2019年首個交易日大插,情景有點嚇人,跟住中美政府都出招。導致跌市兩大因素加息同貿易戰,大家都做咗功夫去穩定情況。按目前狀況,美國聯邦儲備局短期唔似會放鷹,中美談判暫時又保持平和氣氛。同時,外電引述知情人士透露,2018年12月底召開的全國財政工作會議指出,中國計劃將2019年預算赤字率目標設在2.8%左右。雖然最終赤字比率仍待全國人民代表大會審議通過,但估計年頭內地會有不少維穩政策出台。

  港股由低位反彈一段,升得多可能會回落一下,但因為大市仲處於短期低位,應該仲有支持,不排除消化完仲會再彈上,回試番高小小水平。喺呢個處境下,低位入貨者不必急於食胡,要食胡最好分段。若然低位無撈貨,高追怕遇個市回頭,可以等回頭時揀啲仍然落後的股份。

平保受制A股較落後

  講到仲係低位的股份,陸羽仁同投資銀行家傾起隻平保(2318),點解最近咁弱勢?銀行家話唔覺得平保有特別問題,雖然外界有說法係因為平保高層有人事改組,令人關注馬明哲去向,但佢認為關係不大。照佢的說法,平保近月弱勢,只是跟A股跌,因為在內地跌市初期,平保表現頗為硬淨,跌幅一直小於大市。直至最近平保呈現弱勢,開始追回內地先前跌幅,兩者差距才拉近。

  銀行家話,平保下跌一來同與內地經濟前景有關,若然內地經濟差,公司必然受影響;二來係之前未跟大市跌夠。若論公司質素和生意表現,見不到平保有特別問題。好似呢類大型企業,本身發展相當穩定,照計唔會輕易受人事影響。

  睇番A股指數一年內跌幅接近30%,平保A股由78元人民幣跌落昨日56.95元水平,跌幅相若。

  由於A股下跌牽引,平保在港掛牌的H股近月跌幅轉急。平保現時市盈率11.35倍,息率有3厘,以公司一貫估值計,現在處於偏低水平。當然,現時成個A股都係好低,並非只係平保低。但如果覺得內地股市處於好有支持水平,加上股份未曾明顯回彈,現價68.1元的平保仍算係落後之選。

陸羽仁

hd