金融High Tea——貿易談判難下重注

        上周五港股大幅造好,恒指升448點,收報27569點,大市大有想喺中美貿易談判前夾淡倉,搶攻兩萬八的勢頭。

  上周五市場主要炒幾方面消息,首先係人行宣佈創設央行票據互換工具(CBS),有關措施是為銀行提供永續債流通性,增加市場認購意欲,支持銀行發債補充資金,提出可以用央票換銀行的永續債。

  雖然中央並冇額外放水,但市場覺得央行支持銀行發永續債補充資金,等同間接寬鬆。人民幣兌美元升穿6.77關口,顯示市場看好中央呢項措施。股市因而炒升,內銀內險股升得比較厲害。

換永續債 撐住銀行

  其次,上周五是第二輪降準0.5個百分點的實施日,市場信心十足。內銀股造好,工行(1398)升2.2%,報5.97元;建行(939)升1.8%,報6.82元;中行(3988)升2.6%,報3.59元;招行(3968)升2.4%,報32.6元。由於中銀保監允許保險公司投資銀行永續債,保險股炒高,其中平保(2318)見超過一個月高位,收報73.4元,升1.6%;國壽(2628)再創一個月新高,收報19.68元,升4.2%。由於內銀內險股都是重磅藍籌股,因而拉動港股向上。

  銀行銀根鬆動,市場聯想到的是內地樓市翻生,碧桂園(2007)抽升5.5%,收報10.28元,成為表現最佳藍籌股;其他大型內房股亦造好,恒大(3333)升4.6%,收報23.9元,萬科(2202)升5.5%,收報29.8元;中海外(688)升2.7%,收報28.2元。正如我之前所講,內地經濟唔好,反而係炒作理由,因為阿爺會不斷出招放水承托經濟,水多第一個受惠者就是股市。當然,也唔能夠排除有好友夾倉,推高恒指,殺死此前累積的大量淡倉。

  上周五美股亦造好,杜指升183點,升幅0.8%,其中關鍵原因係美國總統特朗普終於頂唔住政府長期關門壓力,與民主黨達成讓政府重開三星期、再慢慢商討興建美墨圍牆撥款的臨時協議,特朗普先輸一局。民主黨控制咗眾議院,對於興建美墨圍牆寸步不讓;特朗普就因為面子問題,唔想全面放棄。

  聯邦政府停擺一星期,就損失七億美元,美國政府已經停擺33日,創政府停擺最長紀錄。由中國副總理劉鶴領軍的中美貿易談判將於本周舉行,形勢比人強,特朗普好難兩條戰線都開打,惟有先同民主黨達成協議,等政府重開三星期。可以預計,民主黨最終唔會批出美墨圍牆嘅建造費,只係特朗普唔肯認輸,將事件拖延落去。

政府重開 美股上揚

  政府重開,是刺激美股上升最大因素,此外都有一啲中美貿易談判嘅所謂好消息支撐美股。美國財長努欽上周五對路透社話,佢對中美貿易談判有信心,因為談判一直進展良好。努欽一向係談判鴿派,但白宮內鷹派眾多,市場對努欽講話有正面反應,可能有啲「過敏」。就喺兩日前,美國商務部長羅斯仲話距離中美貿易達成協議仲有漫漫長路,可能係努欽想出嚟講啲正面嘢,沖淡羅斯講話嘅影響。

  其實羅斯嘅講法比較具體,佢話中美貿易糾紛,唔係買啲大豆同天然氣就可以解決。中美貿易糾紛之間有三大問題,第一是3233億美元嘅美國對華貿易逆差;第二是中國的「中國製造2025」計劃會稱霸高科技產業,美國要保護自己的高科技產業;第三是美國企業在中國做生意的准入和知識產權問題。還有一個附加問題是美國想要有一個查證機制,年年去查中國是否遵守協議。

  羅斯所講的「幾哩遠」,指的是中國願意多買美國貨,縮減貿易差距,但喺其他問題上,雙方仍有好大分歧。上周有美國兩艘軍艦駛入台灣海峽,好明顯係談判前向中國施壓手段。所以,本周副總理劉鶴赴美訪問,好難讓人下重注賭中美達成全面貿易協議。雙方能夠達成框架協議,有聯合聲明出嚟,表明雙方大幅收窄分歧,已經係現實上較好結局。差啲嘅結果係雙方連框架協議都冇,只話會繼續談判。港股喺中美貿易談判前大幅夾上,升得既高又急,要小心喺貿易談判結束後回吐。

換劉士余 罪在市弱?

  以目前情況嚟睇,好難落大注賭中美貿易談判會達成協議,真要賭的話,不如賭中國救市政策會逐步撐起中資股。周末傳來消息,內地證券市場一把手換人,中央任命中國證監會主席劉士余為全國供銷社總社黨組副書記、理事會主任;至於中證監主席一職,就由工商銀行董事長易會滿接棒。

  有關劉士余去向,之前一度傳言,話劉士余將出任某省省委書記或某省省長,甚至具體到話劉士余曾有望接替上海市長應勇,又話佢可能到中投任職,結果係去咗做供銷總社黨組副書記,呢個當然不及做大省嘅一把手。

  由此可見,阿爺對劉士余治下嘅證監會唔太滿意,一個說法係佢上任三年,股市仲跌咗不少。中證監換人,或者可以視為阿爺要搞起股市嘅一個指標。

  O依家中國股票仍然比較便宜,例如追蹤國企股嘅恒生中國企業指數基金(2828),上周五收報109.9元,仲未突破上一浪12月初嘅小高位110元,估計呢次可能有機會略為升破呢個高位,然後回吐。恒生中國企業指數基金52周低位為今年一開始創出嘅98.85元,底部似乎已經確認。除非中美貿易談崩,否則應該唔會跌穿呢個位。如果呢一浪能夠升上112元水平,出現一個突破,就可以確認一個一級級向上走勢。大家可以等股價回落到105至107元左右吸納。中美貿易談判應該仍有波折,當出現障礙時,股市應該會出現較大調整,屆時就可以趁低吸納。

  如果阿爺被迫放水,雖然唔會直接讓內房鬆綁,但內房其實是最受惠股份。有朋友喺碧桂園(2007)1月14日大跌當日以9.2元買入,但收市時跌至9.08元,佢有啲滴汗,但喺短短十日已有12%升幅。朋友打算喺股價升15%時先沽一半,然後再觀望。我覺得呢個策略唔錯,碧桂園係內地第一隻房企,9至10元唔算太貴,現價7倍市盈率,4.7厘息率,長揸都可以。不過短期升得太急,沽走一半,等股價下跌時再買回,一半長揸一半游水,不失為一個明智做法。

  要留意嘅係,碧桂園呢隻大型內房股股價咁平,當中自然潛藏一啲市場憂慮,包括房地產暴利時代是否可以繼續?中央會否持續打壓?公司多元化計劃能否成功?以及公司風險是否可控等。我問過一啲內地開發商對碧桂園睇法,佢哋嘅評價係碧桂園風險冇大家想像中咁大。

碧桂園風險不大

  碧桂園賣樓周轉極快,買地三幾個月就可以開售。碧桂園喺馬來西亞有一個大項目,馬國首相馬哈迪重新上台時批評呢個項目,搞到中馬關係轉差,令人對碧桂園喺馬來西亞嘅投資有啲擔心。發展商朋友話,碧桂園合作夥伴係當地「州長」,非常有實力,加上碧桂園呢次係邊起邊售樓,起咗嘅樓都已經售出,形勢唔好都可以放慢興建,唔至於笮死資金。

  O依家內地樓價回軟,喺中央打壓下,唔能夠期望會有過往嘅暴利。不過,房企仍然可以透過快速起樓賣樓,加快周轉降低風險。簡單嚟講,好似碧桂園呢類股份,大家唔需要擔心會執笠,甚至售樓數量都會只升不跌,只不過係售價冇以往咁靚仔,賺得冇咁多而已。所以喺低位買入,博下半年內地樓市好轉,內房股可以有比較大嘅復甦,係一個不俗投資。

  習主席近期不斷話要有底線思維,指嘅係中美貿易戰不能假設一定會有好結果。中國尋求達成協議,但唔能夠作出超出原則嘅讓步,所以要做好談崩嘅打算,中國預咗要捱,政府都會不斷出招支撐經濟。有咗呢個底氣,中國先能夠同美國談判,希望可以爭取到一個雙贏結局。

  今年買股要穩陣啲,關鍵係要控制注碼。只要睇美國就會知道,好多問題只繫於總統一念之間,人為因素太多,可測性比較低。

陸羽仁

hd