金融High Tea——A股地雷 小心踩中

        借住個別公司業績欠佳,美股出現調整,杜指一度下跌超過300點,收市跌幅收窄為209點。美股下跌有少少係中國副總理劉鶴到達美國商談貿易問題,大家先減定磅等運到。

中證監急否認搞拋空

        美股急插主要係公佈出嚟嘅公司業績唔理想,最受矚目嘅兩間公司-重型機械商Caterpillar以及晶片商Nvidia都係歸咎於大陸市場放緩。Caterpillar好多推土機都係賣畀內地,算得係美股中嘅內地概念股。劉鶴抵達美國談貿易協議前,美股爆出呢啲消息,對美國鷹派不無壓力。美國不少上市大公司做緊大陸生意,中美貿戰唔受佢哋歡迎係好正常反應。從呢個角度講,美股呢個時間下跌,可以話跌得合時。

  華爾街出現回吐潮,是否大鱷興風作浪,向華府發出訊息呢?呢個無人敢講,皆因真金白銀做交易,同口講完全唔同。不過,從炒作角度,美股之前炒貿談氣氛和緩都炒咗一段時間,消息已經反映了八八九九。今次劉鶴到訪前,先傳出有幾個關鍵分歧未解決,美國又正式起訴華為孟晚舟,大有施加壓力嘅味道,趁住呢個消息先食胡,然後再睇談判反應部署絕對無壞。

        美股跌得深,港股反應相對溫和,指數開市跌逾200點,但好快就縮細至幾十點,一度甚至倒升,最後恒指收報27531,跌45點;國企指數收報10867,跌15點,成交919億元。港股升勢斷纜,同內地A股走軟亦有關係,上證指數早段跌得急,午後開始回穩,結果收報2594,微跌2點;深成指數收報7551,跌38點。A股下跌部份係因為市傳內地研究拋空機制,一聽可以拋空,投資者就係出敏感反應。中證監對於市場反應都好緊張,火速澄清主席易會滿近日並未召開任何記者會。

        對於有報道指,易會滿喺主持嘅記者會上表示,今年主要工作係推行沽空機制等,發言人強調,有關消息純屬謠言。發言人又指,證監會正按照中央經濟工作會議的部署,堅持市場化法治化方向,加快資本市場改革開放及推進資本市場健康發展。言下之意,似乎係證監會強調改革及推進發展,引起會否推行沽空機制等的揣測。好明顯中證監唔想見到市場有呢個反應,所以第一時間出嚟澄清。

        中證監今次換人,內地官場同市場都幾矚目。原先做呢個位嘅劉仕余任期都係三年左右,跟住調咗去供銷總局做個閒職,於是惹嚟佢因為A股跌跌不休被問責。唔理呢個講法有無根據,從市場呢個解讀方法,可以見到內地對股市跌到低位嘅關注,以及維穩傾向有幾濃。喺呢個背景底下,中證監一有風吹草動,就立即出手解釋,以防新官上任,躺着也中槍。無論喺乜嘢地方做官,都要講講官運。A股跌到近年低位,劉仕余呢個時候被調走,易會滿呢個時候上場,眼前局面動輒得咎,但亦有機會係行運醫生醫病尾,畢竟內地股市已跌咗好長時間,加上中央開始放鬆銀根,點樣做就要睇易會滿嘅能耐。

國壽盈警 股價即跌

  中國人壽(2628) 發盈警,預期2018年全年,淨利潤按年下跌50%至70%,即由2017年賺322.53億元人民幣,下跌161億元至225億元。國壽表示,盈利下跌主要是受權益市場整體震盪下行影響,公開市場權益類投資收益按年大幅減少所致。

        受到消息影響,內險股跌幅相當較大,國壽(2628)昨日跌了1.6%,收報19.26元、平保(2318)跌了0.4,收報73.5元。撇除昨日受消息影響下跌,內險股近日受中央放水同限低投資限制影響,股價有扭轉去年落後跡象,特別係國壽呢隻國企大笨象不再席地而坐,這段日子竟然跑贏了大市,相信部份原因都係博內地水頭增加,投資環境有改善。不過,據國壽發佈業績會減少5至7成,有人喻為A股地雷。A股去年不振,國壽業績有多少係預期中,現在壞消息公佈,大笨象唔再坐係度,但係繼續跑前抑或碌低,要看市場點睇A股前景。        

炒國策5G升車股跌

  大市繼續跟政策炒,發改委出台促進多項消費措施,其中擴大升級資訊消費,加快推出5G商用牌照。其他5G股向上,摩比(947)漲12%收報1.3元;長飛光纖(6869)收升3%報22.6元。相反,發改委促汽車消費,就搞到汽車股普跌,長汽(2333)挫4.41%收報5.2元;遭大摩唱淡嘅吉利(175)收插4%報12.66元,為跌幅最大藍籌股;廣汽(2238)收挫3.3%報8.5元。

        另外,周二復牌的康大食品(834),其大股東天元錳業,與潛在買方訂立諒解備忘錄,涉及出售康大食品股份,康大股價曾爆升1.08倍,高見1.04元,收市仍升88%報0.84元,為升幅最大個股。

陸羽仁

hd