金融High Tea——畫餅要識食胡

        送狗迎豬,香港放年假,外圍股市偏穩,雖然隔晚美股微跌21點,但之前杜指有進帳,整體係橫行格局。今日港股重開,紅盤能否高開就要睇自己。

  港股狗年氣氛由極差轉為平穩,春節前持續好轉,最後一個交易日得半日市,以升59點收結,恒指收報27990點。恒指成個狗年累跌3125點;國指就收報11036點,狗年累跌1499點。上年狗年原來係隻惡犬,恒指開局喺30000點樓上,3月中一度升至近32000點。但係中美貿易戰開打,加上聯儲局的加息壓力,令港股走勢逆轉,恒指去年10月第二度下跌,一度插穿25000關,全年高低波幅逾7400點。

  個股當中,藍籌嘅手機孖寶狗年表現最曳,瑞聲科技(2018)瀉逾68%,舜宇光學(2382)插38%。陸羽仁喺手機股最當炒時,已經話呢個板塊估值過高,但係好多分析員將呢種製造業循環股當增長股買,循環股好似汽車、地產盈利大起大落,估值唔可以太高。好多分析員誤以為手機市場可以不斷增長,畀呢類公司幾十倍市盈率,一旦表現唔對辦,咁就跌到阿媽都唔認得,短期內呢個板塊仲係難以寄予厚望。相反,狗年表現最醒藍籌為屢次破頂嘅領展(823),累升逾38%,公用股中華煤氣(003)同華潤電力(836)都榜上有名。

石田為業好難耕

  踏入豬年,新界鄉議局主席劉業強按傳統,喺年初二到車公廟為香港求籤。劉業強為香港求得第86籤中籤,籤文為「石田為業喜非常,畫餅將來未見香;怎曉田耕耘不得,那知餅食不充腸。」籤文則是「出入謹慎,家宅不吉,自身平安,求財不遂。」大會官方解籤師話,首句係相當唔錯,指香港先天條件好,要點令市民安居樂業,要靠政府施行下去,其餘三句籤文就不了了之。

  車公廟「場外解讀」就認為,此籤「非常之差,實為下籤」,因籤頭係望梅止渴,即係「得個睇字」,而田地布滿石頭唔能夠耕種,畫出嘅餅亦食唔到。佢覺得官方解籤師唔解釋餘下籤文,認為對方係「唔敢再解落去」。他建議市民只有自保,「唔好買無謂嘢,有用先買,要珍惜錢財。」呢個建議用喺投資,都有參考價值。

  豬年氣候最大分別係各國央行嘅貨幣政策。狗年惡犬咬人,主要係各國不斷收水,美國縮表同加息雙劍齊落,歐洲都逐步煞停放水,內地搞供給側改革之餘,同時嚴控樓市,但呢個形勢隨著中美貿易拖慢經濟發展開始轉向,其中美國收水情況更加明顯。

  美國政府上下喺豬年前不斷放「鴿」,有中環茶友話,若然睇美國就業數字,經濟仍然不俗,今年增長放慢,多少同基數大有關,然而,由白宮到華盛頓似乎都好緊張,呢個情況反映美國忍痛能力愈嚟愈低,稍有異動就要食止痛餅,利用貨幣政策去紓緩不適。出現小事就要調整貨幣政策,有兩個原因,一係美國債務不斷累積,形成利息一加造成好大影響,股市對利率去向反應愈嚟愈敏感。二係政治因素,O依家華爾街對政治影響力強大,一旦股市下跌,就造成巨大政治壓力。舊年12月儲局加息後,一眾大鱷趁股市下挫齊齊施壓,聯儲局主席鮑威爾即時萬箭穿心,感受比總統開火相差唔遠。狗年尾搖啊搖,恒指終於追番唔少升幅,主要係公用股同資產股喺利率有可能轉向下攀升,但要留意嘅係,美國數據O依家仍然未算好弱,雖然息魔陰霾淡化,但如果美股復熾,虛火上升,咁又要留心利率動向嘞。

  另一個影響豬年市況因素,係美國總統四年一任,到咗年中又開始進入選舉敏感期。特朗普做咗一屆,理論上會爭取連任,令選舉年效應特別明顯。特朗普同其他近代美國總統不同,出自非主流體系,佢靠直接爭取選民支持坐上呢個位。特朗普做咗總統後,明顯未獲建制接納,特別係民主黨方面,所以佢要不斷搞民粹招數保持支持度。不過,自從中期選舉共和黨喺國會失去控制權後,民主黨對佢嘅掣肘顯著增強。國會喺內政方面對總統限制可以好大,外交就係總統主導,所以見到呢段時間特朗普不斷搞外交招數,一時又話同北韓領袖金正恩會面,一時又話要郁委內瑞拉總統馬杜羅。搞咁多動作,估計都係要避開國會掣肘,繼續向選民交功課。

央行停收水金價緩升

  特朗普O依家已經係騎虎難下,若然唔做總統,必然會俾人查到七彩,所以下半年開始,估計佢會有更多動作幫自己助選。表面上,各國放水有利股市,但實體經濟合共上行接近10年,好多指標都係高位運行,疲態相當明顯,雖然政府大力催谷,多少有啲似畫餅充饑,短時間可以發揮心理作用,始終基數大,勞動同生產力緊張,都對增長產生制約,所以股市低迷時可以買,炒央行維穩,升到咁上下就唔好只係望住個餅,有胡唔食就隨時變傻豬。

  按照美國放鬆銀根,以及特朗普爭取連任兩個因素,對利率敏感股份有利,好似地產股同公用股喺今年首季表現都好。茶友話,另一類可以留意嘅股份就係金礦股,過去幾年黃金基本喪失保值功能,主要係美國經濟好,美元強勁,就算金融市場唔穩定,金價都冇乜反應,搞到金甲蟲大歎黃金失去避險功能。

  但自從美國幣策有轉向跡象,金價由1200美元一盎司水平冉冉向上,慢慢有突破。雖然金價唔可以話走勢強勁,但由現水平唔算高,若然特朗普想爭取連任,其中一個可能性係對外用兵,當地緣政治風險增加,美元又弱,咁金價就有機會向好,所以金價回調時,養吓金豬可能都係今年投資策略之一。

陸羽仁

hd