金融High Tea——大股東又扑騰訊一棍

        美債孳息出現長息低過美息的異象,反映市場預期長遠利息會下調,原因當然係經濟不振,結果觸發全球股市調整。港股開市即跌,全日在低位掙扎,最後下挫590點,跌幅2%唔算細,但亦在預期之內。

  周六、日期間,關於中美貿易談判的阻力逐漸曝光,爭拗之一是中方要求外資,必須要有中國夥伴,先可發展雲技術,同時資料要在境內處理。另外,美國方面就要求保留關稅,作為確保中國執行協議的保證,若然發覺違規,美方可以採取懲罰,而且內地無得上訴。美國的條件頗辣,中國未能接受,看來下個星期雙方重啟談判,中國不會明顯妥協,且看雙方會否各退一步。

分拆做法似看淡前景

  歐美經濟數據欠佳,上證指數失守3100點關,收市跌近2%,結束兩連升,兩市成交合計升至8194億元。中美股市先後下挫,恒指跟隨外圍走勢裂口低開611點後,全日於低位反覆上落,高低位分別見28702點及28463點,波幅239點,收市挨近28500點水平,收報28523點,瀉590點;國指跑輸大市,收報11232點,挫285點。

  藍籌股近乎全軍覆沒,僅兩隻錄得升幅。騰訊(700)挫3%,收報353.8元;友邦(1299)跌2.2%,收報75.4元;滙控(005)跌1.6%,收報63.7元;建行(939)跌1.9%,收報6.81元;平保(2318)及工行(1398)齊挫2.4%,六隻藍籌股已佔去恒指一半跌幅。

  騰訊上周公佈嘅業績平平,新遊戲審批都食白果。最新消息係南非大股東有意將互聯網資產分拆上市,呢個消息對騰訊有小小利淡。南非大股東喺去年470元嘅歷史高位,首度減持騰訊,揭開騰訊大跌序幕。現時大股東又話想分拆互聯網資產,看來係覺得手頭投資未來增長會放緩,想伺機套現。南非大股東手頭的互聯網資產最大一項都係騰訊,若然成事點都會吸走本來買騰訊嘅資金,形同搶客。牌面睇,投資者若看好騰訊,不如直接買公司股價,點解要買控股公司呢?所以除非係大折讓,否則大股東吸水大計唔易成功。雖然分拆消息十劃都未有一撇,但撞正大市想跌,就變成扑股王一棍,令股價碌完再跌,再度跑輸大市。

  股市出現調整,中環茶友少做少錯。中環茶友有興趣嘅反而係電視廣播(511,TVB)行政總裁李寶安接受訪問,表明唔會做「白武士」拯救陷入財困嘅星美控股(198),上周仲成立特別小組,研究點樣收回現金,強調董事會旨在收回現金,對入股星美持保留態度,認為「如果收番晒啲錢,想買星美股票好易,唔買又得,當然係收番錢好。」

基金應後悔反對TVB回購

  TVB現時持有星美兩筆高息債中,包括1.8億元的無抵押定息債券,以及有41%戲院抵押的6.5億元可換股債券,TVB分別以全數及一半價值作減值,上周業績就作出合共減值虧損約5億港元。惟核數師報告對此提出保留意見,未能確定該入帳方式是否適當。

  李寶安透露,公司有約40億元債券組合,除了星美的8.3億元債、國儲能源約9360萬元債,以及8億元乃贖回自行發行的部份據票,餘下約23億元則分散投資,有50至60隻債券。去年債券投資的利息收入約1.95億元,扣除1.28億元融資成本後錄得盈餘。照咁睇,管理層可能係見生意難做,想利用公司穩健財政做啲投資增加收入,點知上錯咗星美條船。

  受星美債券大撇帳影響,TVB股價插到去近年低位14.02元,昨日收報15.1元。茶友話,2017年TVB提出以35元回購股份,當時有幾個基金反對,認為咁會益咗大股東鞏固控制權,結果建議未能落實。

  過去好多大股東的回購或私有化建議,都有基金計完數提出反對,但多數結果都冇好下場。當日基金只係睇此舉好似益咗大股東,冇留意本業經營正在走下坡,如果當日肯接受高價回購,現在可能已經成功離場,公司做咗呢個方案,亦可能都無咁多資金去買債。現在回購不成,走去買債,變成雙輸,說明做小股東見好即收,往往比一味拗數明智。

陸羽仁

hd