金融High Tea——點評百元保險股

        美國聯邦儲備局開完兩日會,維持利率不變。本來市場睇央行會否考慮減息,結果出來的公佈並無流露呢個訊息,聯儲局主席鮑威爾形容現時低通脹屬「暫時性質」(transitory),不會持續。若通脹回升又點減息呢?結果杜指隔晚收市回落162點。

  近日美國公佈的數據不俗,加上美股表現堅挺,這個時候若說聯儲局會減息,都有點誇張,議息聲明可以話係相當正常,美股回落有點順勢調整。

  以美國今年以來表現來看,增長維持不錯勢頭,加上通脹持續在低位,整體基調其實幾好,聯儲局固然暫時看不到加息需要,對總統特朗普而言,爭取連任子彈亦增加。

友邦領展創近年新高

  特朗普上台後不斷催谷經濟,至今經濟景氣仲可以保持,現時仲留有儲局減息的幾發子彈,若然有咩閃失,可以用來救急。

  通常經濟向好,總統連任機會好大,民主黨年頭搞政府停擺搞唔死佢,只要局面持續多一年,特朗普競選就大有優勢,正因如此,雖然民主黨好多人出來爭做候選人,共和黨就無人敢出來同特朗普叫陣。

  美國唔減息好正路,雖然美股回調,但港股未受影響,假後開市恒指輕微低開,但好快已經轉跌為升,並藉中美有望下周五宣佈達成貿協,加上內地金融市場進一步開放,推動港股「五窮月」首個交易日造好。

  恒指升245點,收報29944點,再次向三萬點關口進發。內地繼續休市,喺北水暫停下,大市成交金額縮減至715億元。

  港股回升動力之一,係來自友邦(1299)和領展(823),兩者接連破頂,友邦創三年新高,中銀保監稱近期擬推出12條對外開放新措施,市場憧憬友邦將受惠,另一隻受惠大股係平保(2318)。

  友邦同平保,係陸羽仁近年較為喜愛股份。幾年前陸羽仁同友邦高層飲茶,當時我笑言此股有機會成為紅底股。

  友邦高層賣保險做生意一流,但對股市投資則較少留意,以當時股價50元計,佢反而覺得呢個目標似乎太高。但如今回看,友邦愈升愈有,友邦昨日收報83.25元,升4%,離紅底目標又近一步。

  雖然睇好友邦前景,但該股市盈率有成40倍,要去到百元目標,市盈率會飆升到50倍,感覺上有點高。

  另一個情況係將來公佈盈利有增長,令市盈率回落,咁樣數字上就會較易接受。如果按照呢個推論,除非大市爆升,否則股價需要時間培養,唔易一口氣急升。假設未來大市有望上到三萬點樓上,假以時日友邦嘅百元大股目標就有機會達成。

平保有價值窪地優勢

  另一隻有機會成為紅底股的保險股平保(2318),昨日繼續造好,收報95.45元,升1%。平保屬下的平安好醫生(1833)喺網上俾人唱衰,股價跌1.3%,但昨日阿媽平保股價仍然能隨市升1%,反映平保個底都幾強。

  平保現時市盈率14倍,息率有兩厘。不利之處係公司有A股上市,有時會吸走追捧資金,優點係同其他保險股比屬於「價值窪地」,略為偏低,所以做百元大股條件唔弱。

陸羽仁

hd