金融High Tea——中美貿易談判劇本

        美國總統特朗普突然出口術,揚言中美好快可以達成貿易協議,港股上周五上升,恒指收報27353點,升86點,不過成交金額都係得760億元。全周恒指累挫592點;國指累挫243點。

  美國上周五就維持反彈格局,杜指升95點。特朗普散佈的消息,推動油價上周五反彈,紐約期油收報每桶58.63美元,升1.2%;倫敦布蘭特期油收報68.69美元,升1.4%。

  不過,原油市場基調其實唔太好,除咗中美貿易談判問題外,伊朗局勢有點緩和,美國原油庫存升至2017年7月以來最高,全周紐約期油累跌6.4%,創今年最大單周跌幅;布蘭特期油累挫4.5%。油價走弱,是環球投資市場弱化主要跡象。

摩通調低美國增長

  美國最新經濟數據亦欠佳,反映經濟正在放緩。摩根大通經濟學家認為,4月份美國零售銷售報告糟糕,表明美國第二季活動增長,將按季大幅下滑,所以調整預測,將2019年第二季美國GDP增速,由原先估計的2.25%,調降至只有1%。摩根大通話,4月份耐用品定單數字轉差,加上上周零售數字表現差勁,反映第二季經濟活動有急速下行趨勢。

  摩根大通同時調整對美國聯儲局利率預測,最新預期聯儲局下一步加息或減息機會均等。美國經濟走勢令市場聯想到聯儲局可能要減息,上周五美元回落,美匯指數收報97.61點,跌0.25%。

  策略師開始唔相信特朗普唱好中美貿易談判嘅聲音,野村證券就發表報告,話短期之內有三個因素,令環球股市可能再跌。野村話市場氣氛仍然向下,第二波下跌快將來臨。野村總結三大負面因素。

短期走勢 衰多過好

  第一,市場短線玩家例如大的對沖基金開始沽美股買債券,鼓勵其他人跟隨呢種悲觀嘅投資策略。好多交易員睇住標普500指數上周四盤中跌穿2820點,作為止蝕重要指標。標普500指數上周五收2826點,距離2820點仍然好近。

  第二,美國聯儲局上周四凌晨公佈5月1日結束的議息會議記錄,顯示即使經濟狀況改善,利率喺一段時間內唔會有任何變化。野村認為投資者睇完聯儲局取態,覺得美國減息機會下降,更加唔傾向買美股。市場上仍然有很多人相信,聯儲局在今年12月會減息一次,但5月會議代表口氣改變,令減息機會下降。

  第三,交易員相信第二輪波動在5月結束前會來臨,按歷史往績,在5月會炒恐慌指數(即波幅會上升)兩次,如今只出現一次,意味未來5個交易日有機會再大幅波動一次。綜合而言,野村估計本周杜指會再跌1%。

美股一插 侵侵唱好

  睇返環球投資市場喺上周五反彈,主要由於特朗普上周四喺白宮見記者時,話華為事件可以包括在中美貿易協議中,中美可以好快達成協議。佢之所以咁講,全因股市大跌。

  特朗普出行政命令封殺華為,令市場相信中美將陷入曠日持久的貿易戰中,上周四杜指一度跌400點,跌1.4%,特朗普就出嚟講嘢,講到華為問題好似有得傾。特朗普如果炒期指,必定賺到笑,舞落係佢,舞返上又係佢。

  我哋不妨估吓特朗普劇本,o依家玩到咁大,太快同中國達成協議冇乜着數,主要原因有兩個。第一,明年11月先係美國總統大選,若然下月同中國達成協議,美股炒幾個月,最多炒到年底都玩完,明年又要諗炒乜嘢,侵侵都相當頭痛。點解唔拖到今年第四季先同中國達成協議,咁一直炒落去到明年,對大選更有利。

如意算盤 未必打響

  第二,加稅後拖得時間愈長,對中國損害愈大,搞到中國更傷先達成協議,美國就可以食到盡。美國對中國貨加徵25%關稅,可以搬去別處生產的廠家一定快快搬,不過一時三刻,可能仍有相當數量要喺中國做,因為未搬得切,但拖得一年半載,大量工廠外移,中國會更傷。例如造鞋造袋,越南出口去仲有少少稅,喺印尼做完全冇稅,廠家一定從中國走晒,到時中國就要解決工人就業問題,應該會相當頭痕。

  特朗普未來是否跟足劇本玩,尚係未知之數。從經濟上講,加稅會大部份轉嫁到美國消費者身上,例如美國鞋業分銷聯盟就估計,加稅後美國消費者要多付70億美元,換言之中國入口貨會加價,這會帶來短期通脹,更不利於減息。如今美國第二季GDP增長真係跌到1%,經濟差,通脹升,減息難,對美股就有壓力。

  假設三種情況,第一係美股小幅調整或不調整,就不要期望中美很快達成貿易協議,隨時要拖到年底,未來美國再加3000億美元貨品關稅機會唔低。

  第二,美股中度調整,杜指反覆跌20%以內,只要不急跌,中美也難很快達成協議。

  第三,美股急挫,例如杜指一日跌1000、2000點,只要跌得夠急,特朗普一定跪低,中美可以即刻重開談判,快手達成協議。因為特朗普唔可能令美股爆煲,爆咗就好難救。

  結論係按照目前走勢,特朗普都係有機會拖長時間,玩吓中國,香港股民就要捱吓啦。

  最近有師奶朋友問起,騰訊(700)同中國平安(2318)現價入得未?睇返平保4月上過一年高位96元,比1月時低位65.95元,勁升45.6%,過去一個月跟隨大市急回,現價83.8元,比高位跌咗12.2元,回落12.7%。另一個角度睇,平保回吐升幅40%,未算回得好多。

買強勢股 時機未到

  至於騰訊,4月先見半年高位401.2元(未到去年6月時嘅全年高位431.6元),比去年10月全年低位251.4元,升咗149.8元。現價324.8元,比半年高位跌咗76.4元,回落23.5%,已回吐升幅51%。

  騰訊上升力度不如平保,下跌幅度大過平保。雖然兩隻股都受大市、主要係中美貿易戰影響,但騰訊較為弱勢。假設貿易戰持續,騰訊比平保更有機會重回一年低位。

  我畀師奶朋友嘅建議,係叫佢暫時忍一忍手,入貨未係時候,因為兩隻股都進入一個完美下跌形態中,未有見底跡象。不能排除它們有回試全年低位嘅可能性,特別係騰訊。

  師奶朋友唔係想買入短炒博反彈,而係想買入作中長線持有,睇好呢兩隻股份嘅基本因素。我認為如果想買入長揸,就一啲都唔使急,因為中美貿易戰最負面因素仲未釋放出來,萬一美國再加3000億中國貨關稅,衝擊將會很大,由於兩隻股都遠遠未到一年低位,冇需要咁早就入市。

  師奶問萬一中美達成協議咪走寶?我話呢個的確係一個風險,但若然出現呢種狀況,馬上入市買這兩隻股,可能買貴3%,但就避開可能再跌10%以上嘅風險,有數得計除笨有精。

陸羽仁

hd