金融High Tea——大玩5G谷經濟

        美股上星期下插,主要係美國債息倒掛,市場擔心貿易摩擦影響全球增長。總統特朗普同中國鬥法未有突破,又向墨西哥開刀,恒指曾跌165點,低見26735點,創1月17日以來低位,好彩係中央宣佈發5G牌的利好消息撐住,港股最後只係跌7點收場。

  美國分別與中國及墨西哥出現貿易糾紛,市場預期美方與中墨貿易戰將進一步升級。大行高盛坦言,中國近日言詞愈來愈激烈,有可能推出關稅和非關稅措施。美國對餘下3000億美元中國輸美商品加徵關稅可能性為60%,高於此前預估的40%。講到美國總統特朗普上周宣佈針對墨西哥商品的關稅措施,高盛預計,美國下周一開始對墨西哥商品徵收5%關稅機率為70%,7月1日關稅升至10%的可能性超過50%。

  美國左右開弓,阿爺就三箭齊發,在上周末接連出招,如期對600億美國貨加稅,再搞針對美企的「實體名單」,又出白皮書批評美國出爾反爾。中國可能也怕出招過猛反傷自身,同時接連出招托市。中國證監會主席易會滿星期日都開工,接受央視訪問,表示中美經貿摩擦對資本市場影響客觀存在,但程度可控,而內地資本市場韌性正在增強,抗風險能力正在提高。

加快出牌利板塊炒作

  易會滿出口術之餘,工業和信息化部昨日宣佈將於近期發放5G商用牌照。消息刺激下,大型電訊股逆市急升,令中港兩地股市回穩。中移動(941)大升近3%,鐵塔(788)反彈4%,收報1.83元,京信通信(2342)則飆10%,收報1.64元;中興通訊(763)炒高8%;摩比發展(947)、中通服(552)升近6%。5G打機都快啲,騰訊(700)亦升2.3%。

  喺發牌消息公佈後,權威消息話發牌可能快到今個星期就出籠。照咁睇,阿爺可能係美國愈搞華為,我就愈谷5G,這樣不但能在聲勢上抗衡美國,同時拉動一大片電訊產業,加強經濟抗逆力。如果這是內地應對貿易戰的重點對策,相關股份可能仲有一段炒落去。

  大市午後逐步回穩,恒指收報26893點,僅跌7點;國企指數收報10430點,升43點,成交金額827億元。港股跌幅收窄,但睇番內房、地產、濠賭股仲係腳軟,如果無阿爺手口齊出撐住個市,港股再跌300幾點一啲都唔奇。

  除5G股外,金礦股都逆市造好,成為淡市奇葩。全球前景成疑,油價重挫,投資者泊入黃金避險,推動金價創逾兩個月高位,金礦股普遍逆市上揚。招金礦業(1818)收報7.6元,創一個月高,升5%;中國黃金國際(2099)升3%,報8.93元;SPDR金ETF(2840)升1.4%,報973元。陸羽仁講過,今年投資市場必然多風雨,金礦股可以低吸,按住呢個方程式做短線買賣,今次應該又得手,雖然執得唔多,但喺亂世中已經算係不錯。

國際建投升高等食肉

  另一隻逆市造好的股份係香港國際建投(687)。公司早前由基金宣佈全面收購,收購完成後持股量超過75%。喺上月底,新大股東完成向兩名獨立第三方出售3.79億股股份,令公眾持股量恢復至25%,符合上市最低規定。股份昨日逆市升6.7%,收報3.19元。

  中環茶友係國際建投股東,早前基金提出以3元收購,茶友只係部份接納收購,其餘就繼續持有,皆因基金講明會拆骨,相信拆骨價必然高過收購價。由於接受收購的小股東超過75%,基金要找人接貨。接貨人在這個情況下願意接貨,相信都係看準公司拆骨價值。國際建投早前宣佈出售啟德地皮,根據公司早前披露,今日董事會就會開股東會,宣佈派發特別息,先食第一輪肉,所以股價見一年高位,股東喺呢個市況下,認真飲得杯落。

陸羽仁

hd