金融High Tea——嘉里養地準備收割

  本周五召開的G20集團峰會,焦點之一係中美元首會面,大行事前都為習特會降溫,認為唔會有好大突破。

  專門玩沽空嘅研究機構渾水更加係大潑冷水,直言大家唔好寄望過高,港股經過上周急彈後,喺會前反應都轉趨平靜。

  渾水研究創辦人布洛克喺G20會議前提出,中美雙方唔會和解。近期內地官媒評論文章亦顯示,中方態度變得更強硬,反映中方已準備好,要同西方國家作長期地緣鬥爭。他的觀點本來都幾正路,不過,大家都話渾水擺明係出口術搵食,忽然之間咁講,好似好驚中美可以達成協議,莫非係做咗好多淡倉,驚會畀人夾死,所以急急出嚟唱淡?

一個項目賺兩次

  市場有呢個解讀不足為奇,皆因渾水除咗沽空個股獲利外,近期都經常做中國經濟淡友,不斷話內地債務遲早爆煲,從其言行估計應該都造淡中國債務或者人仔,所以睇法有預設立場,絕不出奇。

  渾水加上好多大行事前都唔敢對習特會有過高期望,從美國總統特朗普過去反覆作風,大家都留有一手,市場焦點暫時仲係集中炒減息,所以噚日本地地產股表現稍強。

  美國利率下調,「明日大嶼」又因為引渡條例一鑊泡變得不明朗,就算看好地產股,大家都要留意有土地儲備嘅公司,所以好似新地(016)、恒基(012)相對強勢。政府可以拍賣土地有限,有發展商就發掘手上可以重建嘅資產。

  早前嘉里物流(636)就宣佈出售屬下物業予嘉里建設(683),呢個做法可以話係禮失求諸野,政府無地賣,嘉里物流就將名下有潛力項目出售。

  早前公司宣佈以22.7億元和13.3億元,分別出售柴灣貨倉及沙田貨倉予嘉里建設,出售事項所得款項總淨額36億元,估計出售收益(扣除有關費用前)分別為14億元及6億元,合共約20億元。未來嘉里物流可供出售項目仲有幾個,所以套現所得除咗減低負債外,仲有條件派發特別股息。

  目前嘉里建設持有嘉里物流近60%股權,出售有潛力重建物業予母公司,即時可以產生盈利,將來派發股息,母公司又可以較少資金取得發展項目,起好樓出售再賺多一次,條數相當易計。喺香港做物流業賺錢不多,但勝在可以養住塊地,等候收割。現在政府覓地困難,發展商如果可以有地拿出來重建,政府自然歡迎,條件比以前好商量,所以近日嘉里兩間公司股價表現不俗。嘉里建設昨日收報32.75元,升3.3%,息率仍有4.1厘;嘉里物流則收報13.7元,升2.7%,息率2.7厘。

大灣內房股有勢

  內地股市個別發展,上證指3000關失而復得。上證指數連續第六日靠穩,收報3008點,升0.2%;深證指數收報9212點,跌0.02%。港股基本上浮浮沉沉,下午一度微跌,恒指收報28513點,升39點;國企指數收報10952點,漲31點,但交投好淡靜,成交金額僅698億元。

  其他地產股都造好,信置(083)升0.6%,報13.5元;恒地(012)升2.8%,報43.45元。

  內房股造好,尤其是擁有大灣區概念更跑出,市場憧憬廣東省財政廳公佈大灣區人才政策,有望刺激對灣區內住屋需求,其中奧園(3883)破頂,一度升至11.06元,飆升6.8%,全日收報10.98元,升6%;新城發展(1030)升7.2%,收報10.48元;碧桂園(2007)一度升至12.24元,創一個月高,收市升1.4%,報11.96元。

陸羽仁


hd