金融High Tea——地產股急轉彎

  美股因為債息倒掛,搞到杜指大跌800點收市,估唔到港股竟然無事。恒指開市一度急插,之後轉跌為升,收報25495點,反升193點;國指收報9903點,漲37點,成交金額966億元。

  大股騰訊(700)手遊收入雖然增多,但難阻急跌2.8%,收報330.4元,內地電訊股同香港地產股係力撐指數功臣,中國移動(941)急升5.4%,收報66.1元。

  前晚觸發美股大跌主要係債息倒掛,擔心美國衰退重臨,但除咗港股無跌外,內地股市同樣穩陣,上證指數收市微升6點,報2815點;深證指數升43點,報9009點。或者好似我喺網誌中講,美股往往喺債息倒掛後一段時間倒升;又或者市場認為周三港股無跟住美股升,所以昨日都毋須跟跌。仲有一個理由係,美股咁樣爆落去,中美政府都可能出招挺經濟,美國聯儲局下次開會減息機會增加,同時中美喺貿易談判上,會因為經濟轉差變得務實。

大趨勢係經濟差利息降

  無論邊個解釋都好,港股今次跌市免疫,投資者毋須高興得太早,因為喺經濟昇平,人人愛玩嘢的年代,上至總統、下至平民百姓,都要發聲搞作,股市短線波動極難預測,今日可以搵好多理由解釋點解個市不跌,明日一樣可能要搵好理由解釋點解個市會跌。

  總之,全球大趨勢係經濟下行機會大過上行,利率趨降,投資者適宜按照本身資金狀況,部署適合自己的中線策略。

  美股不好,可能促使美國減息,令本來因為本地因素連插多日的香港地產股急彈,好似由高位插下來的新世界(017)開市插穿9元的一年低位,但跟住彈番上9.8元收市,全日倒升7.8%,高低波幅超過10%,捉得準即日已經可以收割食胡,而且仲相當和味。

  當然,能夠看到咁準的操作機會好細,一隻資產咁厚的股份,喺無特別原因下單日市值波幅近百億元,實在不易想像,遑論走位短炒?

  新世界近日弱勢,估計係因為集團負債相對較高,而且過去一年主力取得好長線的項目,市場擔心現金回流慢。

  這種重資產同長線策略,係新世界的風格,為了支持投資,過去集團曾低價集資,可能是導致股價跌幅超前大市原因。由於美國衰退機會增加,利息向下可能減輕集團財政支出,所以該公司股價彈得特別勁。

長實上步成功要看下步

  另一隻後倒升的地產股係長實(1113),股價早段同樣插穿50元心理關口,收市倒升3%,報51.7元。長實同新世界相反,負債偏低,減息利好效應無咁強,所以升幅略遜。

  一如早前講創新低股份時,歸納不同類型。長實屬於跟跌型,由於負債低所以慢跌後跌,新增考慮因素係本地政治環境未明,集團準備推出的豪宅盤要押後,成為利淡短期因素。過去長實賣樓以快手見稱,今年因為要賣的樓數量不多,加上要推的大盤屬豪宅,所以臨陣打退堂鼓,這就對賣樓收益預期有點影響。

  不過,長實真正重要策略不是賣樓而是買地,因為樓賣早賣遲尚易控制,補充儲備的策略可能更考功夫。

  集團過去兩、三年成功套現,亦無在高位大舉投地,算是行了成功的上一步,下一步是如何以合理價格補充土地,這點仍待證實。過往長實作風進取,在波動市中進銳退速,是短炒熱門對象。近年集團作風趨向穩健,重組後派息穩增,現價派息有3.6厘,以公司手頭現金應有足夠能力維持,當然也有可能為增土地儲備減少分派,但隨著策略變化,股價不再像昔日波動。

陸羽仁


hd