超人能量——健康教練

        下午茶時間,沙嗲五香肉丁公仔麵加腸仔上枱,香噴噴,湯紅紅,食指大動。

  我話:「咪住我影幅相先。」

  導演話:「唔係嘛,超人,你又相機食先。連即食麵都要拍?」

    「好多人拍珍饈百味,廣告親友,目的係炫耀或者留念,不過,我食前拍番張相,係為了健康。我的食物相片,係傳送畀我的『健康教練』。」

  導演都唔明白,給他看健康教練回覆。

  「五香肉丁公仔麵好重口味,還要加腸仔,對你係非常高危,麵經油炸,熱量高,湯含有高鈉,吃麵後,不宜喝光。還有,腸仔係經醃製食物,實在不宜。下一次要吃下午茶餐,可以考慮吃米粉或通粉,還有,你那杯奶茶,記住,盡量不落糖。」

  導演嘖嘖稱奇,都想download個app玩吓。

  我細細聲話,download健康教練app,要有一個條件,你係咪想聽,係就唔好怪我賣廣告。

  事關我之前參加了一個保險計劃,送我一個DNA基因測試,用棉花棒舔少少口腔組織,就有個myDNA Pro三高風險評估,仲有營養基因測試報告,再有個專屬健康教練同手機應用程式,指導每天紀錄飲食日誌,收看運動短片,由專屬教練詳解。

  我的飲食不健康,幸好有健康教練即時提點,雖然,今次,我點了高危食物才問,教練都有忠告我「不用擔心,一碗重口味即食麵,你同朋友兩份吃,不能控制選擇,只能控制份量了。」

林超榮

hd