陸羽仁周記——內房愛搞刁

        港股上周唔聲唔聲忽然發動攻勢炒上,恒指在幾單大交易推動下連升五日,成交一度逼近千億元。全球經濟升溫,併購相應增加,成為股市嘅催化劑。以全周計,恒指累積上升1048點;國指亦累積上揚476點。

  恒指升足5個交易日,好大程度係受惠美股向好。美股升勢停不了,在公用股和科技股帶動下,杜指及標普500指上周五收市齊破頂,杜指漲84點,收報21637點;標指升11點至2459點。港股在美國的預託證券(ADR)都跟隨造好。美股帶動慢牛向上,MSCI全球指數上周升咗超過2%,係今年最大升市,全球股市年初至今市值進帳15%,合共創造咗近600萬億元財富,都咪話唔勁。

中海外周末發力炒上

  港股連升5個交易日,唔同行業輪流發力,周末炒到內房股。獲大摩唱好的中海外(688)在上周最後一個交易日成為升市火車頭,收市勁升7%報25.4元,為表現最佳藍籌;潤地(1109)升3.5%收報23.4元。中海外大升,連帶其他內房股亦普遍造好,越秀地產(123)當日升咗5%報1.44元;龍光地產(3380)升近6%報6.55元;龍湖地產(960)升4.8%報18.88元;升5%至6%嘅內房亦有好多,大股恒大(3333)就升2.5%,收報15.82元。

  上星期爆出嘅大交易,有國企中遠海控(1919)收購東方海外(316);融創(1918)收購萬科(2202)嘅酒店資產,周末再爆一單,就係萬科參與收購新加坡嘅物流巨企普洛斯(Global Logistic Properties)。由於普洛斯唔係香港上市公司,本地投資者未必留意。呢家公司係全球最大物流地產商之一,業務遍及中國、日本、巴西和美國等117個城市,擁有並管理約5500萬平方米的物流基礎設施,旗下客戶包括阿里巴巴及京東。早前呢家公司嘅股權展開競購,唔少大財團都有興趣,密密部署,最終勝出的財團由厚樸投資、高瓴、萬科、中行(3988)以及普洛斯首席執行官梅志明持有的SMG組成,將會以每股3.38新加坡元,向普洛斯股東提出私有化,作價較股份上星期三停牌前有溢價25%。

萬科出手斥千億併購

  根據公佈,交易完成後萬科將持有普洛斯21.4%股權,為最大單一股東;厚樸投資佔21.3%;高瓴資本及SMG分別約佔股21%;中行則持股15%。消息公佈後,萬科AH股上周五午後雙雙停牌,涉內幕消息。萬科H股停牌前報23.2元,升2.4%;A股報24.59元人民幣,升0.65%。外界估計,普洛斯在中國經營多年,今次以中資為主嘅財團對其背景有充份了解,加上內資走出去嘅趨勢,海外優質資產都會成為佢哋嘅獵物。

  萬科過去一年備受管理層同股東間角力嘅困擾,最近股權問題終於有定案,深圳地鐵成為大股東之餘,管理層都換血。本來萬科係中國最大嘅房地產公司,由於受外敵狙擊,搞到俾行家過晒頭,現在局面稍定,佢就搞單「大刁」出嚟。萬科董事會主席兼首席執行官郁亮表示,此次交易若完成,將是萬科城市配套服務商戰略的重要舉措,有助萬科在物流地產領域完善佈局,進一步擴大影響力。

變相增市場資金供應

  中環茶友話,中國房地產市場競爭激烈,能夠跑出嘅內房商性格都係好進取,加上佢哋積聚咗資本,所以係最有能力搞作嘅內資之一。

  最近中國經濟穩番啲,中新網引述國家信息中心經濟預測部估計,上半年出口回穩向好,對推動經濟增長起到正面作用,預計第二季度經濟按年將增長約6.8%,高於官方設定約6.5%的全年經濟增長目標。

  中國經濟增長有利人仔匯價壓力減輕,唔排除未來中資都會繼續「搞刁」,咁變相會令市場流動嘅資金多咗。呢個狀況如果出現,對大市有利好作用,內房都有機會炒作。睇番現時嘅內房股,如果從佢哋過去嘅估值睇,部份已經唔平,主要係市場長期都擔心中國物業供過於求,加上中央不時打壓,令呢個行業嘅估值唔高。當大股嘅估價炒高咗之後,資金有可能流去炒吓啲折讓大或者市盈率低嘅二線股。

有錢有辦法 退休要理財

  呢個星期就係書展,唔少名人都趁機出書,做過電台同名嘴嘅曾智華仲打孖一齊嚟,出齊兩本書。

  佢第一本書名為《快樂退休》,目標讀者非常清晰,就係點樣在退休時做到財務自由。曾智華係港台做節目經常訪問成功猛人,相信從中偷了唔少師有不少體驗,書中應有大量貼地的理財貼士。

  有中環茶友話,曾智華做過高級公務員,生活有長俸保障,仲使乜搞理財。其實退休時如何選擇長俸,都有唔少理財智慧。公務員夠鐘退休,一次過攞大筆退休金可以免稅,有人就貪呢個便宜攞咗大筆錢,跟住手痕痕去做生意或炒股,結果就搞到損手爛腳,所以退休人士點理財,唔係表面睇咁簡單。

香港搵錢 台灣使錢

  退休有銀用,當然就要吃喝玩樂,佢第二本書就教人去台中食、住、遊。近年好多人都話移民台灣,但稍明經濟嘅人都知,台灣近年經濟唔係好掂,呢啲地方只宜使錢,不宜賺錢,皆因銀紙見使,代表搵錢艱難,所以話移民台灣,不如得閒去玩吓就算,搵錢就點都要留喺香港。至於點樣玩得精明,買本書就唔使花腦筋去諗嘞。

陸羽仁

hd