新聞故事——捕捉閃電一刻奪攝影獎 「廢青」不廢 巧用鏡頭追夢

  別人眼中的一名「廢青」,終日無所事事,直至遇上相機,一拍即合,從此找到人生目標。十七歲的中六生周朗溢(Angus)早前獲《國家地理雜誌》全球攝影大賽青年組季軍,憑着今年七月九日那個本港錄得近六千次閃電的晚上,無心插柳拍下雷轟一刻,揚威國際。小伙子坦言,從前做人無目標,得過且過,在攝影過程中經歷困難,屢遇失敗,終於在鏡頭下找到自我。

  Angus的得獎作品「雷神之怒」,捕捉夜空中的閃電如利爪一般。他說,初次見到照片時亦覺得驚訝:「當日喺塔門,諗住入去露營影日落,入到去先知唔好天,仲要係全港最多雷的一天(今年七月九日,本港錄得五千九百次閃電),原本影完都無睇到張相,返屋企睇相,有成七十幾張,張張(閃電)都係打直落地,唯獨呢張好奇怪,完全無諗過,好幸運,咁啱影到!」

想拍維港雲海美景

  自然美景千萬百化,是影極不厭的題材,Angus說他最愛影天文及風景,對香港美景更愛不釋手,「香港景色好特別,一影出嚟就知道係香港!」他自言每逄假日,就帶住相機周圍走,對可遇不可求的天文奇景更是隨傳隨到,「好似上次影汀九橋嘅海霧,今年二月中天氣熱、濕度高,網上咁啱見到有人話汀九橋有海霧,就即刻去等,真係好難先遇到!」

  為了影相,他不時露宿郊野,有時都難免失敗「食白果」,至今仍未圓拍攝維港雲海的念頭,「食咗好多次白果,有次去大東山行錯第二條路,好攰好艱辛;有次去山頂影維港雲海,博吓睇唔睇到,等咗全日都無,總共上去上面等咗七次,O依家都未影到,要睇天氣同運氣,雲海好特別,點都想自己試影一次!」

  Angus兩年前加入學校攝影學會,萌生對影相的興趣,辛苦儲下零用錢買器材,一個人跑到荒山野嶺,嘗試不同的攝影,「攝影令我搵到自己,以前咩都無所謂,所有嘢得過且過,做嘢又無咩目標,一個普通學生,無咩特別嗜好,我又唔打機……影相係我表達自己嘅方式,我寫嘢同講嘢唔叻,影相係一個(表達自己的)途徑。」

  Angus取得人生第一個國際獎項,他坦言,這次成功是對實力的肯定,「起碼對自己影嘅嘢有信心,唔會影咗唔敢畀人睇,唔敢表達自己」。但他說,曾經也有想放棄的時候,「一直都喺比賽得亞、季軍,一直都拎唔到冠軍,覺得自己好畀心機去影,好失望,但後來因為屋企人,明白到唔好因為獎項影響自己嘅興趣。」

  身為應屆文憑試考生的他,期望報讀演藝學院的電視及電影課程,未來成為風景攝影師。他寄語年輕人不要怕困難,勇於尋找自己的興趣及人生目標,「乜都要試,唔好怕失敗,衰咗就衰咗,唔緊要!」

記者 麥凱淇


hd