營爆生活——我有糖尿唔食得飯!

  糖尿病其實都幾嚇人,為糖尿病患者提供營養諮詢時都常被問到:「其實血糖高啲對身體有咩影響?聽人講遲啲有機會會睇唔到嘢同埋要截肢㗎喎,咁點算好啊?」其實,二型糖尿病(type 2 diabetes)主要成因:體內胰島素分泌不足或身體對胰島素產生抗拒(insulin resistance),令血液內的葡萄糖不能進入細胞,導致高血糖。對於糖尿病患者,我們希望透過改善體重、飲食、多運動、利用藥物或胰島素治療來穩定血糖、血脂、血壓,以減低患者患上腎衰竭、失明、心血管疾病或截肢等糖尿病併發症風險。

  美國糖尿病協會(2019)建議糖尿病患者應配合註冊營養師訂立一個既個人化,又能持之以恒的飲食計劃,而過重的糖尿病患者透過飲食、運動及行為治療至少減去原來體重的百分之五,並維持減去的體重,可改善血糖水平,更有機會減低糖尿病藥物的需求。

  咁係咪唔可以食飯?

  我們可選用多種健康飲食方案以控制血糖,如:地中海飲食法和筆者曾提及的得舒飲食法(DASH diet)。只要選用適量、適合的五穀食物(紅糙米、全麥麵包、意粉、蕎麥面等),配上有助穩定血糖得蔬菜、低脂肉類、去皮家禽、魚、海鮮和豆腐等豐富蛋白質來源,糖友也可食安樂茶飯!

陸蕙華 香港營養師協會認可營養師

加拿大註冊營養師


hd