Shimba工作室——市場有機【年長不年老】Market Place by Uncle Ray

        日前有個外國網站列出十大最難被填補嘅工種, 結果醫療護理行業佔去一半,不算太意外吧! 若然在 香港進行類似調查,我估計情況亦不會相差太遠。 根據香港統計處資料顯示,香港人均壽命較三十年 前增加約八年,男女平均年齡分別為81歲及87歲。 香港真係褔地,連人都長命啲!

         近年好多朋友都講求慢活。年輕嘅可以裸辭,去工作旅遊,追求生活 體驗。年長少少嘅亦開始慢下來去享受生活,注重一下儀容及健康,所以 美魔男女嘅出現並唔係偶然。配合多咗出來的八年,一個泛指65至75歲的 新名詞「年輕長者」就此出現!

        以我認識嘅「年輕長者」為例,他們嘅學歴不低,消費能力強。他們 注重儀容,外表相對年青,不盡是銀髮族!他們注重飲食,喜歡天然有機 食物及營養補充品,閒時行下山,做下體能伸展運動,定期又會去做身體 檢查。他們追求生活品味,識飲識食,外出旅遊往往揀選新鮮但又安全舒 適嘅路線。當然亦會Post相喺「年輕長者」社交平台呃Like!不久前推出嘅「終身年金計劃」不就是把他們設定為服務對象 嗎?加上政府近年的財政預算也不斷優化對長者嘅 支援,呢個消費群在香港只會越見龐大!

hd