Shimba工作室——市場有機【得 5G 得天下】Market Play By Uncle Ray

上期講到十年前 iPhone 配合 3G 嘅推出徹底改變了我哋生活,而下一波巨浪會否是 5G 呢?喺 5G 標準尚未統一時,網絡上已經流傳咗好多關於它嘅說法。有人甚至推測中美貿易戰及華為事件是由於爭奪 5G 嘅話語權引起。 究竟 5G 是甚麼及會為我哋帶來什麼價值呢?



5G 係第5代行動通訊網路 (5th Generation Mobile Networks)嘅泛稱。5G 嘅傳輸速度比 4G 快最少十倍(>1000Mbps 對 100Mbps),下載一套片長 1 小時嘅 4K 影片只需 10 秒,十分厲害,相信未來對高質素嘅影音內容的需求只會越來越大。除了電子競技外,其他講求網速及反應時間的行業亦會受惠。此外,它那大寬頻、低延遲及高可靠嘅特性,適合嘅應用場景還包括:家庭娛樂、物聯網、車聯網、雲端計算、智慧能源、無線醫療及建構智慧城市等。 2018 嘅韓國平昌冬季奧運就搶先在賽事期間展示一系列嘅 5G 應用,令平昌冬奧成為歷來最科技化及最先進的運動賽場。



不過目前在部署 5G 方面仍有不少阻礙,它採用嘅毫米波頻率高及波長短,有繞射能力弱、容易被阻礙物阻擋、傳輸距離短及覆蓋範圍小嘅缺點。要覆蓋相同範圍就需要更多的基地台,成本壓力亦係技術因素以外嘅另一個挑戰。但在業界嘅努力下, 5G 有望最快喺明年推出市場。

hd