Shimba工作室——【巴士再生夢】Market Play By Uncle Ray



巴士除咗係負責接載乘客嘅交通工具外,更盛載著不少港人嘅回憶及情感。它龐大嘅身軀略帶英雄風範,不時帶我們穿梭港九各處,感覺親切。每條巴士路線都有著自身獨特情懷;每個巴士型號,無論是「烏咀狗」、「熱狗」、「金巴」還是「紅巴」,都標誌著一代人的成長。但當 18 年服役生涯過後,它們嘅日子又是如何呢?



2016 年底,九巴推出「舊巴士及退役巴士捐贈計劃」,希望可以幫助到有需要嘅機構之餘,亦讓退役巴士繼續以另一種方式來服務市民,達到資源循環再用嘅目的。在無甚宣傳下,此計劃竟然深受學校歡迎,並收到不少計劃書,包括建議將退役巴士變身為 STEM 教學室、英語天地、圖書館、生涯規劃館及休憩空間等等。雖然創意澎湃,但要解決嘅問題亦不少!由於每所學校所處嘅地理環境各有不同,有的要面對運送問題,有的要找適合地方安放退役巴士。事實上,每個成功變身故事背後都有一份對夢想嘅堅持及克服困難嘅勇氣,更延伸至包括兩代校長對教學理念嘅承傳,老師與學生在課室外嘅共同經歷及不撓精神嘅孕育。



文字紀錄絕對喺有力嘅見證,九巴將率先參與計劃的九所學校嘅獨有故事輯錄成《巴士再生夢—退役九巴@學校的追夢故事》一書,找來天生患有嚴重聽障嘅追夢插畫師張瑩瑩助陣,來分享九個由校長、師生及九巴各部門為夢想奮鬥嘅感人故事,並希望能趕及在 7 月中嘅書展推出,實在令人期待!

hd