Shimba工作室——【健康百二歲】Market Play By Uncle Ray



上星期喺維園碰上金剛叔,這位廣播界老前輩獨一無二嘅聲音係最強嘅生物認證。你可能未必記得佢嘅容貌,但一定認得他的聲音;見他風采依然,相當壯健。不要被他相對年輕嘅外貌騙到,原來金剛叔已年屆 80 多歲。保健方面,他閒時會去公園散步、做些比較輕鬆嘅運動及食用有天然蛋膜素成份嘅保健產品來護理關節。



根據統計處資料顯示,香港人均壽命較三十年前增加約八年;但重點係要活得健康!可是都市人生活壓力大、缺乏足夠運動及多肉少菜的飲食習慣容易導致亞健康情況。近年,大家都意識到疾病有年輕化趨勢,開始講求慢活。事實上,我哋要提升個人靈性上嘅修為及珍惜資源,才能夠令世界更美好。年輕人追求生活體驗,年紀稍長的亦開始慢下來去享受生活,而不少銀髮族學歴不低,消費能力強。他們注重儀容及飲食,喜歡服用天然有機食物及營養補充品,閒時行下山,做下體能伸展運動,定期又會去做身體檢查。他們追求生活品味,識飲識食,外出旅遊往往揀選新穎但又安全舒適嘅路線,更會 post 相喺社交平台呃 like!加上政府近年的財政預算也不斷優化對長者嘅支援,呢個消費群在香港只會越見龐大!



題外話:天然蛋膜素又叫做關節靈活素,即係剝雞蛋時黏住蛋殼白色果層依,含有葡萄糖胺、軟骨素、皮膚素、角質素、透明質酸等多種關節健康營養素,經多項臨床試驗證實,舒痛護膝功效顯著。

hd