【有咩分別?】 最新iPhone SE係iPhone8升級版?同舊SE又有咩分別?一次過話你知!

最新iPhone SE欺騙咗大家近兩年感情終於出啦!大家都好期待呢個平價版iPhone究竟為大家帶來咩驚喜!啲人係咁講佢係iPhone8、第一代SE的升級版,究竟佢哋三者有咩分別呢?今次就一次過整理俾大家睇啦!


螢幕尺寸重量同iPhone8幾乎一樣

今次新iPhone SE同iPhone8一樣都係4.7吋螢幕、重148克同採取玻璃背板設計,比第一代SE的4吋大。


相機多了人像模式、景深功能!

雖新一代SE鏡頭同iPhone8及第一代SE都係得單鏡頭同1,200萬像素,但今次就新增了人像模式,並且前後鏡頭都新增了景深功能,拎嚟自拍影靚相呃like無難度!


升級至iPhone11同等高效能晶片

新iPhone SE最吸引係平價但用的晶片同iPhone11一樣都已升級至A13仿生晶片,同iPhone8的A11比,無疑展現出超高效能!Apple仲話佢係現時智能手機最快的晶片,拎嚟打機一流!


升級但價格比iPhone8同第一代SE仲平!

前面講左咁多新iPhone SE升級的地方,但睇返價格卻比iPhone8同第一代SE平,最低容量64GB只需HK$3,399,而8剛出時同樣64GB都要$5,988,第一代SE 64GB則是$4,288。



iPhone SE(第二代)

公開預訂日期:2020年4月17日

發售日期:2020年4月24日

售價:$3,399(64GB)、$3,899(128GB)、$4,699(256GB)



hd