【#增強抵抗力】五大重要營養元素

疫情期間,除了做好個人防護,保持衞生之餘,增強自身抵抗力亦很重要。國際養生度假村Chiva-Som的營養學家,總結了以下五大增強抵抗力的重要營養元素,快快Mark低佢啦!

1. 鋅(Zinc)
重要的營養素,可抵抗病毒和細菌(病原體),並促進白細胞健康功能和完整性;從南瓜籽、蛋黃、海鮮、蠔、牛肉等食物中可獲取。

2. 維他命C
人體最重要的抗氧化劑之一,不但可增強人體免疫力,尤其喺壓力和感染期間更為有效;綠葉蔬菜、柑橘類水果、奇異、木瓜、士多啤梨、紅椒、椰菜等可獲取維他命C。

3. 維他命A
屬於脂溶性的維他命 ,分兩種類型——動物來源的維他命A,與來自植物嘅三種類胡蘿蔔素。動物來源維他命A包括雞蛋、動物肝臟、魚油、牛奶和牛油。而植物所提供嘅類胡蘿蔔素,主要存在喺橙色水果、蔬菜同深綠葉中。

4. 維他命D
具調節免疫力功能 ,並支持自身免疫狀況;可通過皮膚內活化和飲食兩種途徑獲得,如果平日生活中吸收足夠陽光日照 ,通常唔需要再補充維他命D。

5. 硒(Se)
人體所必需嘅微量礦物質之一,可調節先天性和適應性免疫系統,假如無足夠嘅硒,病毒會突變成更強大和有害形式。硒可從巴西堅果、苜蓿、有機肉/蛋、洋蔥、大蒜等食物中獲取。

【增強抵抗力貼士】
‧在家烹調一大煲有機豬骨或牛骨或雞骨湯,每天飲1至2杯。
‧飲用混合羽衣甘藍、薑黃汁檸檬青瓜和西芹嘅Super Green Juice
‧每日飲用2公升過濾水
‧每日食用一種富含益生菌嘅食物,例如酸菜、 泡菜、味噌湯或乳酪。
‧盡量減少攝取咖啡因、防腐劑、添加和食用色素,仲有加工食品、糖或者過量食用水果。


hd