任睇No.1
  • 30º
  • 70%
  • 2024年4月17日 星期三
《全港100間勁好味餐廳》主頁 > 茶餐廳 > 大坑搵食|大坑祥勝茶餐廳 碟頭飯大大碟 招牌撈米

大坑搵食|大坑祥勝茶餐廳 碟頭飯大大碟 招牌撈米

香港區
梅菜肉餅炒米加太陽蛋 $53 肉餅煎得脆口,配上輕輕炒過的洋蔥,非常甘香。

大坑街坊必認識的祥勝茶餐廳,主攻大碟夾抵食的碟頭飯,單是碟頭飯已有三、四十款供選擇,人氣推介如沙嗲牛肉飯、豆椒排骨飯、鹹魚雞粒炒飯等,都以分量多及味道佳見稱,最便宜的四、五十元有交易。另有意粉類及炒粉麵,其中梅菜肉餅炒米較受歡迎,肉餅煎得脆口,配上輕輕炒過的洋蔥,建議另加太陽蛋,拌於肉餅上分外Juicy。下午茶時段會推出多款小食,吉列豬扒、西多士、 孖寶雞翼都是人氣之選,喜愛三文治及公仔麵的話,亦有多款配搭。



 



 



 

沙嗲牛肉飯 $45 沙嗲味香而不辣,牛肉份量十足,富鮮味。

孖寶雞翼 $34 炸得香脆,肉汁Juicy,大大隻入口啖啖肉。
祥勝茶餐廳 營業時間︰星期一至日 6:00am至6:30pm 地址︰大坑京街24號 電話︰2890 9129

hd