任睇No.1
  • 30º
  • 70%
  • 2024年4月17日 星期三
《全港100間勁好味餐廳》主頁 > 茶餐廳 > 西貢搵食|西貢老字號西湖餐廳 海鮮小炒即叫即製

西貢搵食|西貢老字號西湖餐廳 海鮮小炒即叫即製

新界區
紅酒燴牛尾$92 醬汁帶甜,牛尾大大件,肉質軟腍,是必食之選。

開業二十年的西湖餐廳,在西貢可說無人不曉,無論是街坊熟客,還是遊船河的客人都懂得找來,全因菜式用料講究、即叫即製,試過的食客都會再幫襯。這裏的小炒最聞名,而且價格相宜,像一道椒鹽鮮魷就用上新鮮魷魚炸製,食落彈牙有質感,而且份量十足,才不過九十元,食客來這裏都指定必點。其他推介有紅酒燴牛尾、酥炸豬大腸、秘製三杯雞等,全是師傅的拿手戲,尤其是紅酒燴牛尾,醬汁帶甜、牛尾大大件,用作佐飯胃口大增。酥炸豬大腸則是大廚推介,香脆可口,是坊間少見的菜式。餐牌上的小菜有數十款之多,菜式多樣化,多幾位朋友同來分享,肯定大滿足。



 



 

干炒牛河$52 河粉有咬口,牛肉分量亦多,有鑊氣。
酥炸豬大腸$95 大廚得意之作,炸後的豬大腸脆卜卜,很惹味。

椒鹽鮮魷$90 用新鮮魷魚即叫即炸,彈牙爽口。
西湖餐廳 營業時間︰星期一至日 7:00am至9:30pm(逢星期三休息) 地址︰西貢普通道3號 電話︰2792 1010
hd