任睇No.1
  • 29º
  • 73%
  • 2024年4月17日 星期三
《全港100間勁好味餐廳》主頁 > 茶餐廳 > 西貢搵食|西貢文仔記麵食店 必食自家雲吞水餃

西貢搵食|西貢文仔記麵食店 必食自家雲吞水餃

新界區
雲吞/水餃 單拼$38 、雙拼$50 雲吞用上野生海蝦,水餃則有多款口味。

坐落於西貢小巷的文仔記麵食店,店鋪細細,卻客似雲來。文姐是位好客店主,與街坊熟客都談上幾句,店內更不乏一家大細來幫襯的客人,人人吃得甚開懷。原來這裏的食物也充滿人情味,說的是由文姐親手包製的雲吞與水餃,前者更用上野生海蝦作饀料,食落彈牙,水餃則有多款口味,如魚皮餃、粟米雜菜餃等,而且價格親民,單拼只三十多元。其他招牌菜如金錢肚、豬手、豬肺等亦有瞄頭,用料上乘不在話下,而且滷得非常入味,烹調功架如此具實力,難怪能䇄立西貢二、三十年,絶對值得專誠來一試。



 

金錢肚 $80 金錢肚爽口又大件,嗜辣者不妨點辣椒油同吃,更惹味。
豬肺 $80 每日新鮮入貨,由於貨源有限,賣完即止。

豬手 $80 豬手大件,皮肉勻稱,膠原豐富,而且滷得非常入味。
文仔記麵食店主理人文姐,用心經營,食材也是親自採講。
文仔記麵食店 營業時間︰星期一至日 11:00am至9:00pm 地址︰西貢德隆前街17號 電話︰3484 8289
hd