Executive日記——錄19個「熱夜」史上最多 七月熱辣辣好難捱? 日落美景慰藉心靈

  這個夏天不一樣,非常之熱,大家又無得去旅行,只好留在香港。即使溫度好高,Kelly一放假就走去郊外,唔到日落唔返屋企,因為近日嘅日落景色好美,令人流連忘返。

  呢個七月仲有幾日就完結,可能係香港有紀錄以來最熱嘅一個月。天文台話,截至前日,七月嘅「熱夜」數目,即係全日最低氣溫達攝氏二十八度或以上嘅晚上,已經有十九日咁多,係天文台自一八八四年有記錄以來最多「熱夜」嘅單月,超越咗一九九三年七月同今年六月(同為十八天)嘅舊紀錄。

  雖然熱到飛起,但呢排好多朋友迷上咗睇日落,人人喺社交平台分享靚相。Kelly收到朋友傳來喺西貢同南丫島影嘅日落相,真係色彩艷麗,浪漫醉人。點解炎夏嘅夕陽特別靚?原因係夏天日照特別長,日落亦比平時持久,從六點到八點都睇到。點解日落空出現咁多顏色呢?原因係日落時,太陽逐漸靠近地平線,穿過大氣層嘅厚度比中午厚嘅多,波長短嘅光都散射了,其中只有波長較長嘅紅光、橙光同黃光能夠穿過大氣層,到達我們嘅眼睛,咁變成美麗嘅夕陽晚霞嘞。

Kelly Chu


hd