Executive日記——將細述患病險死還生經歷 馬時亨《頭條開Live》 剖白裁員心理掙扎

  《頭條開Live》題材多樣化,最近一個系列「《頭條開Live》X《東周網》亨哥說」,請來名人馬時亨做嘉賓,分享佢嘅生活同人生智慧,非常之好睇又學到嘢,Kelly集集追看。上周剛播出一集主題係「外國搵工苦與樂」,講到佢去紐約同加拿大闖一番事業嘅經過,對決心打拼事業嘅人,真係好有啟發性。呢個星期三同五,就會講到面對裁減員工嘅無奈,同自己患病險死還生嘅經歷。

  逢星期三及五晚上八點三十分播出嘅「《頭條開Live》X《東周網》亨哥說」節目,首兩集馬時亨大爆與幾位本地富豪同國家領導人鮮為人知嘅趣聞軼事,上星期嘅第三、四集就大談移民喺外國大城市嘅衣食住行。

  移民係最熱辣嘅話題,亨哥曾喺外國居住,但佢話當初去紐約並不是移民,而係被公司委派去工作,之後輾轉去了多倫多同倫敦,喺外國生活差不多總共十年時間。對於移民係唔係一件好事?佢坦言由於佢為人很樂觀同正面,多提好嘅一面,例如住宿,二百多元加紙就租一千呎嘅住房。不過,亨哥亦講到一嘅移民嘅辛酸,需要很長嘅適應期,尤其是天氣,同大家需要忍受幾乎零社交活動,相信好多人都會唔習慣。

星期三、五直播

  另外,亨哥提到外國搵工嘅問題,因為簽證限制,不可以隨時轉工,即使工作讓你唔開心也要硬撐;還有就是高稅率同喺當地工作經驗不多嘅問題,他亦曾嘗過到處碰壁嘅苦況。幸好上天還是很眷顧佢,後來由銀行轉做股票,工作還算很不錯。

  想重溫第三、四集嘅精采內容,Scan QR code就有得睇。仲有,記得收睇本周三及五晚上八點三十分嘅最新兩集,前者講到佢為公司重組架構要裁員,做個看似手起刀落嘅劊子手,其實有苦自己知;星期五就會講佢患病險死還生經歷,Kelly好期待亨哥嘅分享,大家可以到以下facebook專頁收看直播:《頭條日報》、《東周刊 eastweek.com.hk》、《Headlife》、《星島日報》、《POP 新聞》、《Smart Parents 親子王》。

Kelly Chu


hd