Executive日記——長情Uncle Peter 與迪士尼一起走過奇妙15年

  唔經唔覺,香港迪士尼樂園開園十五周年,陪伴港人十五個年頭,仲有長情嘅員工,由開園做到o依家,其中一人就係Peter,佢當年五十歲,加入樂園前喺巴士公司擔任司機同管理工作十多年,一度想退休,得知樂園招聘佢呢類人手,佢對於樂園工作充滿好奇心,於是加入,加入後Peter被樂園的多元文化所吸引,學習新事物,負責過駕駛火車、巴士及木筏嘅工作,亦訓練新加入嘅演藝人員。

  現在大家喺美國小鎮大街見到嘅的士,Peter有份駕駛,佢會與沿途嘅賓客揮手互動,傳遞歡樂,「有些從小到大經常到訪樂園的賓客會認得我,的士駛過的時候會熱情地叫我Uncle Peter」這份親切感亦令 Peter十分開心,佢仲喺《魔海奇緣凱旋慶典》負責接待嘅工作,由一份工,喜愛上樂園,享受每天嘅工作,Peter同迪士尼樂園一同走過奇妙嘅十五年。

Kelly Chu


hd