Executive日記——港產哈佛碩士Jessica So:一次討論認清就學決定

  Kelly睇噚日The Standard(英文虎報)嘅Student Globetrotters欄目,一位哈佛碩士分享佢求學之旅。現時係哈佛工商管理碩士及公共決策碩士嘅Jessica So(蘇孜麒)話,知道自己想要點樣嘅教育係好重要,佢當時係因為一次交換生嘅小組討論,令佢認清咗「我想要嘅教育係咁樣」。

  Jessica So喺呢個文字欄同網上視頻欄中話,當年佢去馬薩諸塞州迪爾菲爾德學院當交換生,上一堂小組討論,體驗到分析要有深度,可以得到並非一個非黑即白嘅答案,令佢好感興趣,就開始考慮呢種類型嘅人文高等教育環境。

  不過佢喺美國求學都遇到兩大挑戰,首先是學習系統唔同,以及要適應新學校嘅要求。佢話,因需要重新習慣IB系統,以化學實驗報告為例,要寫一啲「佢認為某項實驗唔起作用嘅原因」。

  佢又話,自己無選擇同兩個姐姐一樣赴英留學,原因係知道英國學校需要喺申請時選擇合適學位,當學生唔確定要專注喺邊樣專業時,咁就相對困難。

Kelly Chu


hd