Executive日記——惠康贈三萬公斤香米 15機構受惠者享安樂茶飯

  疫情下,好多弱勢社群面對難關,惠康超市好有心,公佈捐贈30,000公斤御品皇香米給十五間設有中央廚房嘅慈善機構。當中包括老人院、無家者收容所、低收入家庭支援中心及服務小數族裔機構,為有需要人士提供美味香米,足夠受惠者一年嘅食米量。

  惠康香港及澳門常務董事鮑敬康話,香港人向來以白米作為主要食糧,家家戶戶最重要就是有碗安樂茶飯。呢次白米捐贈是惠康「點點心意」回饋社會計劃的一個重點,受惠者吃飯時所流露出嘅笑容,係佢哋最大嘅動力同回報。

  膳心連基金營運總監翁懿華話,牛奶公司和惠康一直非常支持佢哋嘅慈善工作。除了呢次白米捐贈,佢哋不時提出別具新意嘅捐贈計劃,如「yuu Give-Back」用戶積分捐款計劃,以解弱勢社群燃眉之急,令社會大眾更關注佢哋呢批有需要嘅慈善機構。

  另外,惠康承諾會竭盡所能,盡心為顧客、同事及社區服務,共同齊心抗疫。惠康其中一項回饋社會計劃「日日有低價」,鎖定近700款日常貨品價格至少到9月30日,支援大眾走出疫境。

Kelly Chu


hd