Executive日記——懲教推粵劇體驗課 在囚青年趣學中國史

  「落花滿天蔽月光,借一杯附薦鳳台上,帝女花帶淚上香……」粵劇《帝女花》之《香夭》嘅悠揚樂韻,從壁屋懲教所禮堂傳出,一眾在囚青年時而點頭、時而低聲和唱,沉浸於粵劇嘅魅力之中。呢次演出係懲教署去年推出「一切從歷史出發」嘅活動之一,透過講座、虛擬實境(VR)同電子遊戲等,讓在囚青少年趣味學習中國歷史,署方日前仲與八和粵劇學院合辦體驗課,期望藉着傳授國粹,讓在囚人士學會尊重及欣賞中國傳統文化,並培養他們對國民身份嘅認同。

  十四名在囚青年上周三下午喺壁屋懲教所參與粵劇體驗課,欣賞由八和粵劇學院帶來嘅折子戲《鐵馬銀婚》,學院導師隨後講解粵劇嘅基本知識,導師更邀請在囚人士上台學習以纓槍對打嘅套路等動作,不少人紛紛舉手,躍躍欲試。懲教署二級校長蕭佩芬話,有年輕人因違法被判入懲教院所,包括部份暴力破壞社會嘅青年,署方發現佢哋大多不了解國家,所以喺去年年中推出一系列教育活動,以多元、有趣方式協助佢哋學習中國歷史,今次粵劇表現係其中一環,Kelly覺得好有意思!

Kelly Chu


hd