Executive日記——香港詩人蔡炎培逝世 一生八段情成創作動力

  文青朋友昨天一早告之,香港詩人蔡炎培去世,享年八十六歲。呢位詩人一生創作了五百多首詩,既寫愛情與生活,也流露對家國社會事嘅關懷,但Kelly最迷佢嘅情詩,喺二○一八年香港電台製作華人作家系列蔡炎培嘅章節中,就以《最後的情詩》為題,反映佢嘅作品充滿慾望與愛情。

  蔡炎培八十多年嘅人生中,曾深愛過八名女士,仲話女性係佢創作嘅原動力,而每一位愛人都係重要嘅,無佢哋就沒有佢嘅文學成就,「寫詩是自我生命的完成,是釋放自己,是見失散的要人。」呢番說話,令Kelly想起西班牙畫家畢加索,佢亦喺人生中結交不同女士,而每一次戀愛都觸發佢開創不同時期嘅畫風,可謂同蔡炎培一樣,由愛情驅使創作嘅好例子。Kelly就以詩人的《農院小夜曲》(1958)最尾三句,悼這名情種詩人:「……悄悄走過你幽夜的窗前 讓一片新來的葉子 輕輕負載我們的名字」。

Kelly Chu


hd