Executive日記——惠康啟動「食咗飯未」愛心米庫慈善行動

  新冠肺炎疫情打擊經濟,基層市民與社福機構同受影響,惠康就出手幫助,即日起喺香港及澳門推動「食咗飯未」愛心米庫慈善行動,率先捐出三百萬元予膳心連基金,展開為期一年嘅的慈善活動。

目標一年捐贈500萬元

  即日起,顧客喺全線惠康、指定Marketplace、7-Eleven等,每出售一公斤御品皇香米,惠康即捐出零點五港元予膳心連基金,活動適用於全線十二款御品皇香米,目標一年內捐出五百萬元,用於以成本價購買御品皇香米,透過膳心連基金向有需要人士,提供逾一千六百萬碗嘅米飯。

  膳心連基金(Foodlink)一直為老人院、無家者收容所、低收入家庭支援中心等機構的服務對象提供健康美味嘅飯餸,Kelly好like。惠康母公司DFI零售集團行政總裁麥殷話︰「中國人習慣見面時會互相慰問「食咗飯未」,除咗關心係咪食得飽,仲慰問對方生活過得好不好,惠康亦希望秉承這傳統,以香米祝福有需要嘅人。



Kelly Chu


hd