Executive日記——「星戰」粉絲棄做律師重新修讀設計 迪士尼幻想工程師編織夢想

  迪士尼有份工叫設計師,參與幻想工程,聽到都好有趣。身為法律系畢業生嘅李秉彧,自幼喜愛畫畫,佢為咗追夢,不惜放棄當律師嘅機會,重新修讀設計,與三位同學組隊參加「迪士尼幻想工程香港挑戰賽」,結果憑體驗式嘅遊樂設計,贏得冠軍,獲迪士尼嘅實習機會,之後成為迪士尼「夢想工程師」,參與樂園設計,一圓自己兒時夢想,也為其他人編織夢想。

  本身喺「星戰」粉絲嘅李秉彧,加入迪士尼後,最開心當然喺如願參與「星球大戰」遊樂設施嘅設計。佢話,可以將電影搬到現實中,真喺好似經歷一次夢想成真嘅旅程,而且仲可以令遊客一齊置身「星戰」世界,非常有滿足感!佢認為「迪士尼幻想工程香港挑戰賽」係一個非常好嘅機會,畀修讀設計,甚至是建築、土木工程和電腦科學嘅同學,更好地認清未來的發展路向。

  「迪士尼幻想工程香港二○二二挑戰賽」現正接受報名,下周五(二十六日)截止。今年題目喺「為外星賓客介紹地球的美」,參賽者可用美術設計等方式發揮創意,勝出隊伍將可獲現金獎和香港迪士尼樂園度假區實習機會,決賽隊伍可獲「奇妙處處通」一年會籍。

Kelly Chu


hd