任睇No.1
  • 27º
  • 94%
  • 2022年8月18日 星期四

KellyChu - 海事博物館展覽「大飛」值得一睇|Executive日記

適逢香港特別行政區成立二十五周年,香港海事博物館呈獻特備展覽「香江泛洋奇蹟:一九四五年以來我們的港口故事」,透過二十五件具代表性的展品,探索香港如何從二次世界大戰嘅餘灰中奇蹟崛起,成為世界知名嘅海事樞紐。其中展品就包括一艘被水警充公後改裝成前水警七十號訓練船嘅「大飛」。Kelly睇完就覺得得着唔少,大家得閒都不妨去參觀吓!
  o依家係中環摩天輪對出海旁,香港海事博物館嘅戶外展區正展出一隻具歷史價值的「大飛」。呢艘由香港水警借出嘅「大飛」,當年被充公後改裝成前水警七十號訓練船,用作打擊猖獗嘅海上走私活動。除咗「大飛」之外,展覽亦會透過另外二十四件同樣具代表性嘅展品,包括戰時炸彈、泳手何詩蓓嘅奧運獎牌,探索香港點樣係二次世界大戰後奇蹟崛起,成為世界知名嘅海事樞紐。
  展期係今年六月二十四日至十月三十日,市民得閒,不妨去參觀下!
Kelly Chu

hd