任睇No.1
  • 33º
  • 67%
  • 2022年8月16日 星期二

KellyChu - 360義工隊帶「團友」遊盲人工廠|Executive日記

位於土瓜灣嘅盲人工廠,將於今年九月原址重建為綜合服務大樓,工廠會暫遷至坪石一座舊校舍繼續營運。香港盲人輔導會於上周六舉辦免費實時線上導賞團,記錄這座擁有近六十年歷史的工廠最後嘅日子,為它畫上完美句號。昂坪360嘅專業導遊覺得呢件事好有意義,走出大嶼山,帶領四百位「團友」一睹傳統工廠嘅運作,以及直擊工友們工作同技能訓練過程,過程中仲為盲人工友打氣,大家傾談好開心。

昂坪360早前亦與香港盲人輔導會合作,將展能藝術家嘅作品製成NFT,推動藝術無界的精神。而在昂坪市集亦出售盲人工廠自家品牌「木廠街19號」嘅手工皂和手作精品,令公眾人士可藉此了解工友及學員嘅能力,達到自力更生、融入社會。

呢個活動咁有心,Kelly一定以行動支持啦,約定朋友仔坐纜車上去昂坪買工友們嘅手作精品先。
Kelly Chu

hd