任睇No.1
  • 28º
  • 79%
  • 2022年10月7日 星期五

KellyChu - Pro Max 256GB暗紫色吃香 歐洲買手掃機 iPhone「爆炒」 最高賺3300元|Executive日記

蘋果iPhone 14系列昨日開賣,大批「果農」昨早便出動,大手購入「炒機」,其中iPhone 14 Pro Max 256GB暗紫色型號最吃香,回收價高達一萬三千元以上,每部可賺近三千至三千三百元「炒價」,算係近年高位,而咁好炒原來因為外國都嚟香港搶貨。

「手機勝地」先達廣場昨午仍有收機舖繼續搶貨,iPhone 14 Pro出現「爆炒」,由高原價一千元回收,至中午狂炒至每部多三千三百元的溢價,甚至愈炒愈有。先達手機店老闆劉志剛(Lo 哥)同Kelly講,今次爆炒主要因為歐洲買手大量搶貨,由於要趕機嘅關係,故早上交易較多。原來,美國於年初就俄烏戰爭向俄羅斯制裁,連Apple也停止在俄羅斯賣iPhone;不少行內人收到消息指iPhone 14 Pro嘅需求好高,加上香港係全球賣iPhone第四平嘅地方,故俄羅斯等歐洲買手大手收機,從而推高炒價。

不過,Lo哥提醒三千多元溢價已係上限,預計「炒價」之後會回落。
Kelly Chu

hd