任睇No.1
  • 21º
  • 89%
  • 2023年3月31日 星期五

KellyChu - 為影婚照撳停纜車 網民:同上落車一樣都係需要|Executive日記

山頂白加道纜車站係新拍結婚照嘅勝地,但有人為咗記錄人生重要時刻,去到好盡?有網民在facebook分享一條山頂纜車的CCTV影片,顯示有纜車喺中途站被多次撳停,但無人落車,片中纜車職員直言係有婚紗攝影公司為幫新人拍結婚照,故意撳停擺拍。

影片曝光後,留言態度竟出乎意料地傾向婚攝公司,不少網民認為纜車職員暫且容忍,「有人上落車,或有人影相,兩者同樣,都係一種需要」、亦有人覺得山頂纜車淪為觀光用途,只要無違反公司指引即可,「基本上乘客都應該無所謂,甚至可以坐耐D仲好……公司亦唔應該會有不滿……相出了街……都係一個宣傳。」不過,另有網民批評婚攝公司行為缺德,「包起成條纜車線全日咪可以任影囉。」、「咁樣不斷被人撳停,可能阻到下一班纜車開出。」
Kelly Chu

hd