整妝待發——型男挑戰 不脫妝 大激鬥

        怎樣才算得上是好用的化妝品?Annie G.簡單地道出最基本要求──「不脫妝」!即使質地再貼服的粉底,若一會兒便溶化,化妝工序再好也是徒然。Annie G.今次聯同化妝團隊兩位成員Arthur及Circle,請來三位年輕健身教練進行測試,一邊打邊爐,一邊食Wasabi,睇睇妝容是否Keep得到?記住同時留意《Headlife》facebook專頁精采片段!

Battle 1 鬥眼線

測試方式︰

  畫完眼線再食Wasabi,睇睇流眼水後,眼線是否Keep得到,有沒有變熊貓眼!

賽果︰三位型男眼線完全唔甩,沒有絲毫異樣,三位化妝師齊齊過關。

Battle 2 鬥底妝

測試方式︰

  化完底妝食麻辣火鍋,又辣又熱,個妝好難Keep得到,半小時後睇睇三位型男脫妝情況定輸贏。

賽果︰三人都有少少出汗,但妝容並沒有溶,證明三位化妝師所揀產品非常了得,不分勝負!

文︰Angel 圖︰陳鐵剛

嘉賓︰譚子揚(Philip)、葉冠英(Addy)、章葉瑋(Vincent)

場地提供︰大紅袍火鍋料理

Annie G Chan

hd