任睇No.1
  • 28º
  • 82%
  • 2022年7月2日 星期六

喁喁語|《馬湘蘭》展現新時代女性形象 謝曉瑩首獲「國家藝術基金」資助 - 徐蓉蓉

國家「十四五」規劃綱要中,明確支持香港發展中外文化藝術交流中心。為促進香港藝術文化界和藝術人才發展,特區首次納入「國家藝術基金」資助體系,「國家藝術基金」自二○二一年起,向港澳特區全面開放一般項目申報。「國家藝術基金」於二○二二年三月一日公布二○二二年資助項目名單,香港首次有項目入圍,「香港靈宵劇團」的「小戲曲《畫皮》」(小型劇(節)目和作品創作類),以及創團人謝曉瑩的「戲曲編劇《馬湘蘭》」(青年藝術創作人才類),共兩個項目成功獲得資助。

謝曉瑩過去一直留意申請有關項目,得悉今次是「國家藝術基金」第一次向港澳特區全面開放項目申請後,就立即安排申請程序。對於項目入圍,謝曉瑩感到十分感動,亦是一份榮譽。謝曉瑩十分喜歡江南,「戲曲編劇《馬湘蘭》」取材於「秦淮八艷」中她認為最有個性的女士——馬湘蘭。「馬湘蘭」自幼不幸淪落風塵,可是透過才情得成名妓,更展現出女子的骨氣及氣節。謝曉瑩將角色塑造成端裝、性格豪爽而不旖旎的人物,能展現新時代女性的形象。謝曉瑩將繼續申請資助項目,期望國家可以繼續對業界提供支援,希望可發揮牽頭作用,為業界提供更多優質作品。
撰文:徐蓉蓉泳兒在《叱咤》攞獎時很大感觸,因太耐冇機會上過這頒獎台,「出道嗰年上過後一直都冇機會,真係有種苦盡甘來感覺,同埋冇預計過仲有機會上台,因為好似愈嚟愈難,得10隻歌,其實係一件唔容易嘅事。」她承認得獎令信心大增,「係好大嘅肯定,對於我或者團隊嚟講係支好大強心針,我哋3年前做呢個計劃,冇諗住啲獎項嚟做,只係希望事業上有個突破或者轉機。」得奬亦令她對新碟更加有信心,「要令人去擁有一隻實體碟,隻碟嘅概念好緊要,今次我哋真係花咗好多心思,希望大家當係一個收藏。」
朝住勇字試新嘢

這3年的製作過程,亦令泳兒學識勇敢表達自己,「做歌手o依家唔係淨係唱歌,都要有好多自己諗法,將好多感受擺落去作品裏面,作品先至係屬於你,先可以同人有共鳴,我以前啲歌都好聽,但自己冇辦法好投入,所以同觀眾連繫唔到。」泳兒認為去年音樂上是豐收一年,展望新一年她會繼續朝住個勇字去試新嘢,最想挑戰演戲,「有咗呢個獎項同大家認同,畀咗好多信心我去繼續創造啲新嘢,亦都吸納咗班新粉絲,佢哋好願意去接受我做啲新嘢。我成日都想試吓去做戲,唔係話突然間要變做演員,但再涉獵一樣嘢,會令我對呢個工作、人生或者對呢個世界個視野再闊啲。」角色方面她也想有新突破,「想做反派,唔要再做啲畀人蝦,可以性格複雜啲,我以前客串過啲電影,角色都係比較柔弱或者做返自己,好想做啲同我好唔一樣,最好係顛覆大家對我印象,做啲變態或者殺手都OK㗎!」
徐蓉蓉

hd