任睇No.1
  • 30º
  • 69%
  • 2022年10月5日 星期三

洪禮賢 - 何鄭兩廄路崎嶇|Chok王心得

炎炎夏日,消暑方法有限,足不出戶歎冷氣,有點納悶;前往沙灘游水,又驚感染,室內泳池更加唔會係我杯茶。唯有多喝幾杯水,沖多幾次凍水涼,以減低熱力。

回說馬事,上季馬會修改練馬師的畢業準則,結果鄭、石、何三廄不幸被攔住,其中石廄僅差一W可上岸,正常而合理預測下,新季如無意外應可順利過渡,始終馬房規模比起另外兩倉大有出入。

至於何良與鄭俊偉,各自面對不同困境。先說前者,截至目前為止,手上只擁二十二駒,兵源極之有限,就算新季有新血加入,數目夠不夠多?能否即開即用?都存在一定疑問。

鄭廄方面,兵力數目較何廄多,現時有三十多駒。之但係,五班馬佔了一半,而新例之下,五班W只計兩場,就算旗下每匹五班馬各贏一場,也不會對續牌有多大幫助。所以,上述兩個馬房新季唔易捱,如無奇跡出現,達標之路十分崎嶇。
洪禮賢

hd