曾智華 - 澳門開關傻吓傻吓|祿祿無窮

半年前,人人柴香港政府,話開關慢過人,窒吓窒吓。就算去到「0+3」,也根本冇乜效果,因香港咁細,旅客抵埗後,你要佢「搞」足三日?邊種遊客會咁傻來此玩?

結果,益晒香港本土人,個個綁咗三年,一鬆就飛走晒。慘矣,冇遊客來,但本土高消費力者個個走晒遊埠去也,政策有點「捉蟲蟲」!

不過,哈哈,比起澳門,我哋仍然勝一籌!

澳門呢個埠仔命脈,由頭到尾靠遊客(主要賭客)生存。疫情開始,緊跟內地,死都唔放,結果搞到奄奄一息,賭業集團蝕到嗌救命。

幸而,早年個個賺得肥到着唔到襪,底厚,故雖不斷失「脂肪」,但未使死。

澳門早期一直推行的「5+3」(五天酒店集中隔離及三天居家隔離),百分百趕客,阿水會去咩!

好嘞,如今「優化」嘞,但仍慢香港N步,竟然仍要搞個「新5+3」(五天居家監察,然後三天離境限制),即係要困你八日?

真係唔知佢個特首賀一誠諗乜嘅。

澳門,埠仔一個,有乜吸引?係呀,全中國獨一無二賭場在此。但普通常識,先不講內地人,只講香港賭徒。去澳門賭幾手,當然即日二十四小時來回,再磨,頂多過夜而已。

如今入賭場你困佢幾日?會嚟咩?傻的嗎?

若論遊客,或過境客,更荒謬,阿水會返大陸前甘心被困八日呀?有乜咁巴閉呀?

澳門新防疫政策,傻吓傻吓,究竟幫到乜呢?
曾智華

hd