曾智華 - 排半年?冇問題!|祿祿無窮

香港大小食肆幾萬間,有人做到喊咁口,又話冇客又話租貴又話難請人,執咗佢好過。

但係,又有上百間日日有條人龍仔喺門口,唔訂位必食檸檬。更有不少勁的,聲明要輪半年才有位。例如——皇仁舊生會。

呢個世界,一次「死錯人」就會,但肯定不會日日「死錯人」!排半年都願,當然有其超級吸引!

我去過兩次,寫個「服」字,真係覺得排隊完全冇問題!不過……最弊,香港如今的變化,分分鐘快到令你「O嘴」。半年後,本來應承出席的,可能已人面全非也。

皇仁舊生會靈魂,正是大廚梁文龍,最擅長做懷舊菜,尤其一煲佛跳牆,你食完肯定立即排隊。無他,全香港再冇幾多間肯做又做到如此高水準。還有,就是價錢比外間低兩成。

點解?又係租金作怪囉。皇仁舊生會自己物業,只做舊生生意,除慳租金外,也慳好多這樣那樣的使費。

上周終於輪到了,為食鬼一呼百應發去,之前要求我定菜單。

有一味,又係絕少菜館肯做,因煩到抽筋,正是——蝦子柚皮炆鵝掌(圖)。

鵝掌隻隻又大又肥美,較易搞,因取貨不難。

但靚柚皮則好難搵。要又肥又厚身,兼且,要炮製成幾日才掂,以如今的人工之高, 條數點計得掂?

梁文龍的功力,唔到你唔服㗎!
曾智華

hd