中環High Tea——《跌嘢唔好搵》荼毒下一代

  水警女高級督察林婉儀不幸墮海殉職,她失蹤期間「高登音樂台」改編了《跌嘢唔好搵》一曲為《墮海唔好搵》,歌詞內容有咒詛之嫌,更被指散播仇警情緒。事件仍在發酵中,但事件暴露的問題不應只是二次創作歌詞的內容問題,而是原創和二次創作歌詞、歌曲背後反映的那一種年輕人非常受落的無聊文化。

  原創歌詞有以下的內容:「跌咗嘢就係咁X出奇,唔搵佢就會走返出嚟,做人實在唔使太心急,跌咗嘢落地不如試吓唔好執,跌吓跌吓啲嘢唔見晒,唔通呢度個地下有結界?」還有一段:「想永遠唔跌嘢邊有咁好彩,不如將自己嘅心情改一改,配件零件定現錢,目標理想定your dream,搏命去搵只會停喺起點,食緊薯片就唔好問我幾點,或者等多三五七年,失驚無神佢又會自己出現,呢首歌實冇乜意思,純粹想你聽完放鬆啲。」看完這些歌詞,大家會知道這首歌想表達甚麼?是想表達做人不用那麼認真,最緊要是可以無無聊聊,輕輕鬆鬆過一天?

  至於二次創作的歌詞更不堪,有這樣一段:「墮海唔好搵,墮海唔好急,墮海唔好執,想永遠唔墮海邊有咁好彩,不如將自己嘅心情改一改,證件慶典定祭獻,首歌出先定條屍?搏命去搵只會停喺水面,食緊薯片就唔好問幾點,或者等多三五七年,失驚無神佢又會浮出水面。」歌詞話「祭獻」、說「首歌出先定條屍」、又說「失驚無神佢又會浮出水面」,這若不是咒詛,又可以是甚麼?

  這兩首歌在YouTube頻道有不同的單位上載,各YouTube音樂片總點擊率數以十萬計,原創的《跌嘢唔好搵》更是紅極一時的潮歌,其吸引力是否就是要宣揚一種是是旦旦、九唔搭八的心態?就是要表達一種做人無無聊聊,想講甚麼就講甚麼,不經大腦、不經思考的心態?有數以十萬計的人追捧這些歌曲,就是對這種無聊、愚化文化的認同,若果這些人當中有大群大群的年輕人,說明了甚麼?

  大家不要以為唱唱三、五、七首這些rap歌不過是賣賣無無聊聊過一天的樂趣,實屬無傷大雅,因為只要大家多想一步,若這種無聊文化不斷擴散,是有機會蠶食年輕人的心靈,而二次創作歌曲歌詞輸送咒詛人無問題的意識,更加是不要得。我們若想年輕人不跌入這種歪文化內,就要警惕,年輕人要學的是認認真真、而不是求求其其地做人,我們若讓歪文化肆意散播,只會荼毒下一代,社會整體也要付出代價。

黃麗君


hd