頭條戲場——《茄哩啡事務所》快樂的Cult片

        舊年上映,由日本新晉導演上田慎一郎執導的《屍殺片場》成功用指甲鉗鉗出一片熱帶雨林,以零卡士加超低成本300萬日圓(約21萬港元)拍攝八日,電影上映四個月贏盡口碑,總票房逾28億日圓(約1億9千6百萬港元),在港亦大收800萬票房,創下恐怖影壇神話,除咗講黐線無補充。導演有新作推出,《茄哩啡事務所》繼續走「我睇咗啲乜嘢」路線,感覺好兒戲,好大學作品Feel,但你問我好唔好笑?呢六個月以嚟笑得最開懷一次就係睇呢套戲。(11月28日上映)

電影開拍前,導演曾在全球舉行試鏡活動,反應超熱烈,最後在1500名參加者中選出15名零知名度的演員演出,再跟他們一起度劇本,達成真正的集體創作。

  《茄哩啡事務所》當然就係講老臨,但並非電影中喺主角後面行行企企或一出場就被殺嗰種。一副驚青樣嘅男主角和人(大澤數人飾)有正職但好鍾意做演員,閒時周圍試鏡搵機會,但奈何佢一緊張同被男人追問就會暈低,咁死啦。多得細佬宏樹(河野宏紀飾),介紹阿哥去茄哩啡公司做嘢,公司乜Job都接,例如搵人做媒入戲院瘋狂大笑,又或職業孝子,和人可以發揮所長同賺錢,後者好重要。有一日,公司接咗一單踢爆邪教詐騙組織幸福丸嘅工作,和人兄弟被安排做前線深入虎穴,笑位多到癲,一講即穿橋,入場自己感受吓。

撰文:廖思慧


hd